ГоловнаПолітика

"Відродження" запропонувало ввести мораторій на підвищення комунальних тарифів

Борг населення за комунальні становить понад 10 мільярдів гривень

"Відродження" запропонувало ввести мораторій на підвищення комунальних тарифів
Віктор Бондар
Фото: zn.ua

Депутати з парламентської групи "Партія "Відродження" зареєстрували проект постанови №4218, в якій пропонують ввести мораторій на підвищення тарифів до 31 грудня 2017 року, провести аудит витрат виробників комунальних послуг, які закладаються в тариф.

Про це в п'ятницю, 25 березня, під час прес-конференції в УНІАНі повідомив співголова депутатської групи "Партія "Відродження", народний депутат України Віктор Бондар.

За його словами, політика уряду з регулювання тарифів звелася до постійного їх підвищення і водночас - до масової роздачі субсидій. За два роки такої практики державні витрати на субсидії досягли рекордних розмірів і перетворилися в непосильний тягар для державного бюджету. І що більшими є комунальні тарифи, то більше зростають витрати держави на субсидії.

"Відродження" вважає подальше збільшення комунальних тарифів не тільки економічно неефективним, а й непосильним для громадян. Вже скоро ми будемо спостерігати кризу неплатежів. Зараз борг населення за комунальні становить понад 10 мільярдів гривень. Тому що не можна підвищувати комунальні послуги, а доходи населення залишати на старому рівні! Сьогодні ми взагалі спостерігаємо нонсенс - середній розмір житлової субсидії перевищив розмір прожиткового мінімуму! У проекті постанови №4218 ми пропонуємо ввести мораторій на підвищення комунальних послуг до 31 грудня 2017 року та одночасно негайно почати державне фінансування програм енергоефективності, які дали б можливість завдяки сучасним технологіям зупинити зростання тарифів, а громадянам - заощаджувати на компослуги", - пояснив Віктор Бондар.

Під час прес-конференції він презентував першочергові рішення, які пропонує "Партія "Відродження" для виходу з тарифної кризи встановленням справедливої системи тарифоутворення.

"За час дії мораторію необхідно провести аудит фактичних витрат виробників послуг ЖКГ, виявити "слабкі місця", непрофільні витрати, втрати мереж. Сформувати карту проблемних регіонів. Також, на нашу думку, необхідно взяти кілька регіонів і ті витрати, які держава мала б направити на субсидії у разі чергового подорожчання газу, перенаправити на енергоефективність. Держава мусить реально допомогти людям позбутися від цієї комунальної залежності, а підприємствам-виробникам комунальних послуг - модернізувати свої потужності і таким чином знизити витрати на виробництво, а отже - і тарифи. Треба відмовлятися від небезпечної політики проїдання коштів. Тому що рано чи пізно ми прокинемося в холодних будинках і з порожніми гаманцями", - заявив Бондар.

Серед інших пропозицій депутат назвав формування законодавчої бази щодо стимулювання заходів енергоефективності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram