ГоловнаПолітика

МЗС допустило обмін Савченко до літа

Тимошенко заявила про домовленість передати Савченко Україні

МЗС допустило обмін Савченко до літа
Дмитрий Кулеба
Фото: Макс Требухов

Українська льотчиця Надія Савченко може бути повернута в Україну до літа.

Про це "Дождю" сказав посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

"Я думаю, що ми можемо вийти на якусь конкретику після того, як закінчиться десятиденний термін подачі апеляції. Її, як відомо, не буде, тому що Надія відмовилася подавати апеляцію. Рішення набуде чинності. Стільки разів ми вже були обмануті в цих очікуваннях, тому я можу тільки висловити сильну надію, що за дуже короткий проміжок часу після того, як рішення набере чинності, Савченко зможе повернутися додому", - сказав він.

Дипломат нагадав, що Савченко неодноразово говорила про відмову сидіти в російській в'язниці і може відновити сухе голодування.

"Якщо все буде нормально, то, я думаю, до літа Савченко зможе повернутися", - додав він.

Він допустив, що Надію Савченко обміняють на ГРУшників Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва. При цьому дипломат додав, що таке зіставлення для МЗС України нерівноправне.

"Ми повинні розуміти, що в цьому випадку мова йде про обмін на людей, які вчинили злочини на території України, на людину, яка не скоювала злочину і незаконно засуджена судом Російської Федерації", - зауважив Кулеба.

Він додав, що МЗС готове на такий обмін заради повернення Савченко.

Раніше лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко повідомила про домовленість передати Савченко Україні.

"За нашою інформацією, є рішення про те, що вона буде передана в Україну або в обмін, або вона може бути передана в Україну за міжнародними правовими документами для відбування покарання в Україні. Є великі шанси", - сказала Тимошенко, повідомляє радіо "Свобода". За її словами, президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель переконали Росію передати Савченко Україні.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова у відповідь на заяву Тимошенко сказала, що позиція Росії не зміниться.

"Наша позиція залишається тією ж абсолютно, яка була. Якби вона представила якісь документи, факти, тоді їх можна було б коментувати. Вони кожен день щось нове кажуть, українські політики. Мені все одно, що заявляє Тимошенко. Я не знаю, хто це взагалі в нинішній політичній ієрархії України. Вона хіба представник виконавчої влади? Хто вона? Хто вона, щоб робити такі заяви? У них є президент. Якби він сказав, ми би відреагували", - сказала Захарова "Дождю".

Нагадаємо, що 22 березня Росія засудила Савченко до 22 років в'язниці. Тоді Президент України Петро Порошенко заявив, що готовий обміняти Александрова і Єрофеєва на льотчицю.

Як заявляється в справі, льотчиця, що служила в добровольчому батальйоні "Айдар" 17 червня 2014 року передала товаришам з батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВГТРК Ігор Корнелюк та Антон Волошин. Також у справі стверджується, що далі  Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана. В реальності Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, та була незаконно вивезена до Росії, де проти неї і сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram