ГоловнаКультура

У квітні у Вроцлаві відбудеться Львівський місяць

У європейській столиці культури-2016 покажуть українське мистецтво

У квітні у Вроцлаві відбудеться Львівський місяць
Львовская улочка во Вроцлаве
Фото: Facebook / Wrocław Lwów

Квітень 2016 року стане Львівським місяцем у польському Вроцлаві, який цього року став європейською столицею культури.

Як повідомляють організатори, протягом місяця в місті відбудеться програма українських культурних подій.

Львів став третім містом, який приєднався до участі в Європейській столиці культури-2016 як офіційний партнер.

Куратори Львівського місяця хочуть наголосити, що сучасне українське мистецтво має своє оригінальне й особливе коріння, не очевидне для глядача ззовні.

Основні напрямки Львівського місяця у Вроцлаві - кіно, візуальне мистецтво, література, музика і дискусійна програма. Окремо куратори підготували програму для дітей і майстерні на Львівській вуличці, яка буде в провулку на Вроцлавському ринку. Вуличка стане основною українською локацією в місті протягом квітня.

Фото: Facebook / Wrocław Lwów

У рамках Львівського місяця пройде третя трієнале сучасного мистецтва "Український зріз: переТВОРЕННЯ", куратором якої виступив Влодко Кауфман. У рамках "Зрізу" представлять окремий кураторський проект Яніни Пруденко і Андрія Лініка - [Де] [Ре] Конструкція, присвячений історії українського медіа-мистецтва. Щотижня на експозиції будуть проходити українські перформанси.

У кіноцентрі "Нові горизонти" пройде кінопрограма, в рамках якої глядачам покажуть понад 20 українських фільмів: від класики (Дзиґи Вертова, Сергія Параджанова) до нових картин ("Плем'я", "Жива ватра").

Літературна і дискусійна програми пройдуть у Львівському клубі - клуб "Почитанка" на Львівській вуличці перетвориться на клуб "Під клепсидрою". Основна подія літературної програми - презентація поетичної антології "Листи з України", яка вийде в українсько-польському та українсько-англійському варіантах. Куратор літературної програми і укладач збірника Григорій Семенчук відібрав у книгу поетичні тексти, написані після 30 листопада 2013 року. Дизайн антології створила творча майстерня "Аґрафка", а передмову написав Юрій Андрухович.

Книга Листи з України
Фото: Аґрафка
Книга Листи з України

Програма публічних дискусій має назву "Львів - Вроцлав: Діалог міст", її куратором виступила Зоряна Рибчинська.

У дискусіях будуть порушувати спільні для двох міст питання: хто створює міста сьогодні? Хто несе відповідальність за їхню спадщину? Як примирити сучасність і історію, коли все місто - пам'ятник? Протягом чотирьох зустрічей про розуміння міста і його ідентичності поговорять Тарас Возняк, Кароль Модзелевський, Едвін Бендик, Віра Балдинюк, Ірина Янів, Пшемислав Філар, Софія Андрухович і Земовіт Щерек.

У рамках музичної програми Україну представлять понад 30 гуртів. Що вихідних у Львівському клубі і на вулиці, просто неба, будуть проходити концерти українських музикантів. 23-25 квітня пройде спеціальна програма "Слухай українське" за участю Dakh Daughters, Mariana Sadovska & Christian Thomé, ҐоҐоДзИ ҐаНсКі, а 30 квітня на сцені Світового дня джазу буде український акцент.

Офіційне відкриття Львівського місяця у Вроцлаві відбудеться 1 квітня. Докладна програма проекту - на сайті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram