ГоловнаПолітика

Amnesty International виступила за повторний розгляд справи Савченко

Правозахисники вважають процес над льотчицею "безглуздим і політизованим"

Amnesty International виступила за повторний розгляд справи Савченко
Фото: twitter.com/mark_feygin

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International виступає за повторний розгляд судом справи депутата Верховної Ради Надії Савченко відповідно до міжнародних стандартів справедливого судочинства.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті організації.

"Абсолютно неприйнятно відправляти Надію Савченко в тюрму після такого безглуздого і політизованого судового розгляду", - заявив директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

На його думку, сумнівні процедури і рішення судді показують зневагу до належного судочинства і позбавляють Савченко надії на доказ своєї невинуватості.

"Єдиний шлях, завдяки якому правосуддя може бути досягнуто і для Надії, і для загиблих журналістів - це повне і неупереджене розслідування усіх підозр і повторний розгляд, який має бути вільним від політичного втручання і відповідати міжнародним стандартам правосуддя", - наголосив Дальхузен.

Нагадаємо, сьогодні російський суд почав зачитувати обвинувачення Савченко в убивстві двох російських журналістів у Луганській області. Її також звинувачують у незаконному перетині кордону РФ.

Оголошення вироку триває, до якого саме покарання засудять Савченко, стане відомо у вівторок.

Судовий процес над Савченко почався в середині 2015 року. Як заявлено у справі, льотчиця, яка служила в добровільному батальйоні "Айдар" 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, у результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк та Антон Волошин. Також у справі стверджується, що потім Савченко незаконно проникла на територію Росії, де її затримали. Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram