ГоловнаПолітика

Олександр Янукович програв суд за Всеукраїнський банк розвитку

ВАСУ визнав правоту Нацбанку в ухваленні рішення про неплатоспроможність ВБР.

Олександр Янукович програв суд за Всеукраїнський банк розвитку
Фото: domnaydem.com

Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність прийняття Національним банком України постанови "Про належність Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський банк розвитку" до категорії неплатоспроможних" від 27 листопада 2014 року.

Інформація про це розміщена на сайті НБУ.

Згідно з повідомленням, ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку" в грудні 2014 року оскаржив в Окружному адміністративному суді м.Києва постанову Національного банку про визнання його неспроможним. 23 березня 2015 року він відмовив у задоволенні позову.

23 квітня правоту Нацбанку підтвердив і Київський апеляційний адміністративний суд.

Урешті 20 січня 2016  року постановою Вищого адміністративного суду України рішення судів першої та апеляційної інстанції також були залишені без змін.

Нагадаємо, у зв'язку із застосуванням Радою Євросоюзу санкцій до єдиного акціонера ПАТ "ВБР" Олександра Януковича, які передбачають заморожування активів, Нацбанк у вересні 2014 року прийняв рішення про належність ВБР до категорії проблемних. ВБР надав кілька планів щодо поліпшення показників діяльності банку. Однак вони не передбачали заходів щодо приведення діяльності  відповідно до вимог законодавства.

У січні 2015 року Фонд затвердив план врегулювання ПАТ "ВБР", який передбачав спосіб виведення банку з ринку шляхом продажу неплатоспроможного банку інвестору. Конкурс з вибору інвестора виграло ТОВ "Екосіпан", яке висловило намір придбати ПАТ "ВБР".

Проте пізніше Фонд прийняв рішення про продовження термінів здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ "ВБР" до 27 березня 2015 року. Після цієї дати фонд змінив план виведення банку з ринку, вирішивши ліквідувати його і виплатити компенсації за вкладами фізичних осіб. У Національний банк було подано пропозицію про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ВБР.

Через кілька днів після цього в Національний банк України надійшла ухвала Господарського суду Києва, яка забороняла регулятору вчиняти дії щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР" на час розгляду цієї справи в суді (за позовом ТОВ "Екосіпан"). З моменту отримання постанови Господарського суду Києва Нацбанк і Фонд вживали заходи щодо оскарження зазначеної постанови, і 16 грудня 2015 року Вищий господарський суд України прийняв постанову на користь держави, якою скасував забезпечення позову ТОВ "Екосіпан" (постанову отримав Національний банк України 21 грудня 2015 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram