ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ заявив про "невирішені проблеми" для отримання Україною чергового траншу

Президент України Петро Порошенко має намір зустрітися з представниками Фонду.

МВФ заявив про "невирішені проблеми" для отримання Україною чергового траншу
Фото: finzah.com.ua

Представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джеррі Райс заявив про якісь "невирішені проблеми" для отримання Україною чергового траншу в рамках програми розширеного фінансування (EFF), повідомляють"Українські Новини". Райс зазначив, що ці питання стосуються структурних реформ і фіскальних рішень.

Президент України Петро Порошенко вже заявив про свій намір наступного тижня зустрітися з представниками МВФ на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, щоб провести додаткові консультації для завершення третього перегляду програми EFF і розблокувати одержання третього кредитного траншу в розмірі $1,7 млрд. На рішення МВФ орієнтуються інші кредитори, які пообіцяли ще $2,3 мільярда.

"Заява МВФ виявилася дещо несподіваною після недавніх заяв українських офіційних осіб про те, що прийнятий наприкінці минулого року "бюджетний пакет" загалом відповідає вимогам програми розширеного фінансування (EFF). Радше за все, "невирішені питання" стосуються майбутніх зобов'язань України в рамках програми кредитування. Зокрема проект оновленого меморандуму між Україною та МВФ, який нещодавно потрапив у ЗМІ, передбачає доволі різке повторне підвищення комунальних тарифів. На додачу до цього проект цитує непопулярні, хоча й необхідні, заходи у сфері пенсійного законодавства", - коментує цю заяву МВФ Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.

Економіст вважає, що переговори на високому рівня заледве чи спричинять серйозні зміни у списку майбутніх зобов'язань України, враховуючи постійні затримки України у виконанні взятих на себе зобов'язань у рамках кредитної програми.

"Ми чекаємо на отримання $1,7 млрд коштів третього траншу в першому кварталі 2016 року та подальшої співпраці з Фондом у рамках програми розширеного фінансування (EFF) цього і наступного року. Тим не менше, надходження коштів, ймовірно, відбуватимуться із затримками", - додає Олена Білан.

Нагадаємо, 2015 року Україна очікувала отримати чотири транші МВФ у рамках кредитної програми EFF, але отримала тільки два транші. У зв'язку із цим золотовалютні резерви НБУ збільшилися до $13,3 млрд замість планованих $18 млрд.

Перший транш МВФ становив $5 млрд і надійшов у середині березня. Другий транш у розмірі $1,7 млрд надійшов на початку серпня. Україна і МВФ реалізують чотирирічну програму кредитування економіки України (2015-2019) загальним обсягом фінансування близько $17,5 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram