ГоловнаПолітика

Консультацій на політичному рівні з Росією про ЗВТ не буде, - Клімкін

Вимоги російської сторони доходять до смішного

Консультацій на політичному рівні з Росією про ЗВТ не буде, - Клімкін
Фото: zn.ua

Міністр внутрішніх справ України Павло Клімкін заявив, що консультацій між Україною, Росією та Європейською комісією щодо введення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС на політичному рівні не буде.

Про це він сказав в понеділок в Брюсселі в коментарі журналістам після завершення консультацій, повідомляє агентство УНІАН.

Водночас, за словами Клімкіна, можливість продовження консультацій на технічному рівні є предметом подальшого обговорення.

Перед нашою зустріччю я сказав, що не дуже оптимістично ставлюся до сьогоднішніх переговорів, враховуючи рішення, що йдуть з Москви. Зараз ми не бачимо подальшого простору для консультацій на міністерському рівні ... Зараз найчіткіше зосередження - на 1 січня, на те, як ми почнемо імплементувати зону вільної торгівлі", - сказав міністр.

За словами Клімкіна, "російська позиція сьогодні не відрізнялася конструктивністю за основними напрямами".

Торкаючись питання санітарних та фітосанітарних стандартів, міністр зазначив, що Росія як і раніше наполягає на повній інспекції "всієї нашої системи і каже, що російська система функціонує майже ідеально".

"При цьому ми маємо сьогодні цілу купу політично мотивованих заборон експорту української сільськогосподарської продукції до Росії. Не кажучи вже про митне адміністрування, де Росія хоче отримувати всю, я дійсно не жартую, всю інформацію про торгівлю між ЄС та Україною", - повідомив Клімкін.

Також, за словами Клімкіна, російська сторона зажадала " речі, які юридично зобов'язують і які відрізають нас і ЄС від будь-якої ефективної імплементації зони вільної торгівлі". "Іноді це доходить до смішного, оскільки російська сторона вимагає від ЄК і України те, чого вона не вимагає від інших країн", - додав він.

При цьому Клімкін зауважив, що "на кожному етапі сьогоднішніх консультацій у нас була спільна з Європейською комісією позиція".

Як повідомлялося, торгові переговори України, ЄС і Росії провалилися. Півторарічні консультації закінчилися нічим.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року набирає чинності угода про зону вільної торгівлі з ЄС. Росія вимагала врахувати її вимоги перед початком дії ЗВТ. Для цього впродовж півтора року в Брюсселі проводилися тристоронні консультації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram