ГоловнаСвіт

Шведські слідчі допитають Ассанжа

Допит проводитимуть в еквадорському посольстві в Лондоні.

Шведські слідчі допитають Ассанжа
Джулиан Ассанж
Фото: Wikileaks

Влада Швеції і влада Еквадору підписали угоду, згідно з якою творець WikiLeals Джуліан Ассанж дасть свідчення шведським слідчим.

Про це повідомляє euronews.

Допит проводитимуть в еквадорському посольстві в Лондоні, де вже понад три роки живе Ассанж.

Швеція звинувачує засновника Вікілікс у сексуальних злочинах, а США - в публікації секретних документів.

Нагадаємо, творець WikiLeaks 19 червня 2012 року попросив притулку в еквадорській дипмісії в Лондоні, щоб уникнути екстрадиції у Швецію, де його підозрюють у злочинах сексуального характеру. Ассанж відкидає всі звинувачення і називає їх політично мотивованими. Він побоюється, що Стокгольм депортує його у США, де австралійцеві загрожує до 35 років тюремного ув'язнення, а можливо - страта, за законом про шпигунство через публікацію десятків тисяч секретних документів Держдепартаменту.

Нагадаємо, в серпні Швеція зняла з Ассанжа частину звинувачень у сексуальних злочинах. Це було пов'язано із закінченням п'ятирічного терміну давності, передбаченого законодавством королівства. Остання, четверта справа стосується зґвалтування і має більший термін давності, який мине аж 2020 року.

При цьому офіційних звинувачень так і не пред'явили: за шведськими законами, спершу необхідно допитати підозрюваного, а це виявилося неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram