ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму й далі відключають світло

Візит Путіна на півострів не розв'язав усіх проблем.

У Криму й далі відключають світло
Фото: krymr.com

Перетікання потужності лінією енергомоста Кубань-Крим досягло 200 МВт станом на 15:09 за київським часом, повідомляє російське агентство "Новости". Однак перевірити цю інформацію неможливо: енергетики Криму відключили систему передачі інформації "Укренерго", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". Колишній керівник "Укренерго" Костянтин Ущаповський пояснив агентству, що, за неофіційною інформацією, через енергоміст у Крим передається тільки 100 МВт, але точної інформації в української сторони немає.

Російська влада запустила подачу енергії до Криму з Кубані 2 грудня після півторатижневого життя півострова в автономному режимі через підрив електроопор невідомими в ніч проти 22 листопада в Херсонській області. Кримчани почали отримувати світло за жорстким графіком, який постійно не виконувався. Наприклад, у Севастополі світло давали за графіком 2 через 6, тобто всього 6 годин на добу. Але через часті включення і виключення відбувалися аварії, і деякі будинки залишалися без електрики кілька діб. Доведені до відчаю мешканці таких будинків перекривали автодороги в Севастополі і Керчі.

Завдяки енергомосту з Кубані Керч і Феодосія отримали більше енергії. Остання навіть споживає енергію без лімітів, повідомляє сайт російської адміністрації міста. Але це тимчасово: після балансування системи і початку передачі електроенергії на Сімферополь Феодосія знову житиме за графіком з відключеннями світла. Той самий Севастополь поки що не відчув підключення енергомоста і продовжує жити за графіком. Просто зараз близько третини споживачів Севастополя сидять без світла, за даними провайдера СевСтар. На карті це має такий вигляд:

На міському форумі Севастополя жителі поширюють суперечливу інформацію. Одні повідомляють, що "нічого не змінилося - дають 2 через 6". Інші пишуть, що світло дали на 2 години раніше, ніж за графіком. У кожному разі Севастополь поки що не може обійтися без відключень, хоча ліміти на електроенергію поступово зростають від сьогоднішніх 75 МВт до 90 МВт на добу.

Директор компанії "Севастопольенерго" Руслан Борягін повідомив сьогодні журналістам, що передусім додаткова електроенергія піде на підтримку котелень. Температура повітря в Севастополі вже знижується до нуля градусів вночі, а для підключення всіх котелень не вистачає 15 МВт.

Загальна потреба Криму в електроенергії становить щонайменше 1050 МВт на добу. До підключення енергомоста Крим довів генерацію електроенергії до 500 МВт, за повідомленнями російських медіа. Навіть з урахуванням першої гілки енергомоста дефіцит енергії в Криму зберігається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram