ГоловнаСуспільствоВійна

До дня ЗСУ "Гетьман Сагайдачний" отримав "очі" від волонтерів "Повернись живим"

На новий радар вдалося зібрати 277 тисяч гривень

4 грудня до дня ЗСУ в місті Одеса волонтери "Повернись живим" подарували навігаційно-радіолокаційний радар FURUNO FAR-2117/27 флагману ВМС України "Гетьман Сагайдачний" вартістю 277 000 грн.

Фрегат ВМС "Гетьман Сагайдачний" виконує захист морських кордонів і територіальної цілісності, зокрема виявлення і знищення надводних кораблів противника, повітряних суден, підводних об'єктів, бере участь у міжнародних бойових навчаннях спільно з кораблями НАТО. Його команда звернулася до волонтерів "Повернись живим" з проханням розглянути можливість оснащення судна сучасним радаром

Раніше на кораблі стояла станція MR1000, яка не дозволяла автоматично вирішувати завдання тактичного маневрування і класифікації судів, суттєвим недоліком якої є відсутність сполучення з - AIS (автоматична система ідентифікації). На жаль, бюрократичні процедури роками ускладнюють отримання такого необхідного обладнання ВМС. Після посту волонтерів "Повернись живим" у Facebook народ України не залишив у біді флагман ВМС України "Гетьман Сагайдачний" і спільними зусиллями оснастив його автономним радаром FURUNO FAR-2 117/27, який урочисто вручили до дня ЗСУ.

"Ми - одна з перших волонтерських груп, яка допомагає флоту. Це вже третій радар. Враховуючи, що "Гетьман Сагайдачний" - флагман ВМС України, то навіть якщо цей радар підвищить його ефективність на 5-10%, цього вже більш ніж достатньо. У разі агресії з боку Росії, противник буде намагатися висадити десант, оскільки через глибини акваторії наших вод використовувати підводні човни він не зможе. І цей радар дозволить їх вчасно виявити та швидко прийняти правильні рішення. Допомога такого розміру стала можливою тільки завдяки активним громадянам України, які, незважаючи на важкі часи, розуміють, що найкраща інвестиція у нашу безпеку - допомога армії", - стверджує засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.

"Установка радара FURUNO FAR-2117/27, загальною вартістю 277 000 грн, дозволяє значно підвищувати рівень виявлення цілей і навігаційної безпеки, розраховувати параметри руху суден. Завдяки цьому радару ми удвічі краще "бачимо" кораблі і автоматично виявляємо траекторії руху, шляхи їхнього прямування і порти приписки. Це перша народна волонтерська допомога флагману ВМС України "Гетьман Сагайдачному". Радар FURUNO FAR-2117/27 забезпечує дальність виявлення цілей до 96 морських миль (близько 180 км) і супровід 100 цілей. Установка радара підвищив ефективність роботи, швидкість прийняття рішень і, як наслідок, безпеку корабля", - каже командир фрегата "Гетьман Сагайдачногий" капітан 2 рангу Іванін Денис Вікторович.

Оскільки волонтерський проект "Повернись живим" займається "очима і вухами" ЗСУ: авіації - авіаційні навігатори, піхоті - тепловізори та ПНВ, розвідці - сканери радіочастот, то допомога флоту - радари. Також, волонтери озвучили такі цілі для фрегату "Гетьман Сагайдачний":Два модуля для системи AIS (автоматичної системи ідентифікації), які дозволять точніше класифікувати цілі і "бачити" кораблю ще далі. Загальна вартість становить $700 Два будівельні тепловізори, які у разі пожежі допоможуть швидко її виявляти і ліквідувати, загальною вартістю $3000

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram