ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін повинен відтермінувати підвищення тарифів на залізничні перевезення, - виробники феросплавів

Через подорожчання буде простіше не возити вантажі або не виробляти їх

Кабмін повинен відтермінувати підвищення тарифів на залізничні перевезення, - виробники феросплавів
Фото: tov-tob.livejournal.com

Після підвищення тарифів на залізничні перевезення, запланованого Мінінфраструктури на 1 січня 2016 року, виробники феросплавів готові перенаправити свої вантажні потоки із залізниці на автомобільний транспорт. Про це в коментарі "Центру транспортних стратегій" заявив голова Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

"В "Укрзалізниці" вважають, що сьогодні вони возять 1000 т і за це отримують 100 дол., завтра вони возитимуть 1000 т і отримають 130 дол. Але нам простіше або не возити, або не виробляти в таких умовах. Ми можемо перевозити і річковим, і автомобільним транспортом. Але з річкою зараз теж є багато проблем - немає відремонтованих шлюзів, наприклад. Але проблема полягає, швидше, в тому, чи буде що перевозити. Підрахувавши всі складові на сьогодні простіше зупинити підприємства і тоді ні залізниця, ні народ нічого не отримають", - заявив він.

За словами Кудрявцева, ембарго на українську продукцію з боку Росії і так завдасть відчутного удару по вітчизняних виробниках, тому Кабмін повинен розробити компенсаторні механізми для промисловості. Наприклад, відтермінувавши підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення.

"Позиція з приводу підвищення тарифів на залізничні перевезення негативна. По-друге, я думаю, що якщо не введуть механізми, які зможуть пом'якшити удар від введення загороджувальних мит проти українського товару з боку РФ з 1 січня 2016 року, то 30 % зростання тарифу ніяк не відіб'ються на нашій галузі, тому що її просто не буде. Наскільки я розумію, і металурги планують зупинку, і феросплавні підприємства перебувають у занепаді. Тому, якщо з боку держави буде розроблено якісь компенсувальні механізми - добре, і вони, напевно, допоможуть пережити цей час. Одним із механізмів може бути відтермінування підвищення залізничного тарифу на якийсь період, пов'язаний з адаптацією роботи в нових умовах. Якийсь механізм повинен бути...", - зазначив він.

Нагадаємо, в.о. голови "Укрзалізниці" Олександр Завгородній повідомив, що тарифи УЗ з 1 січня 2016 року планується підвищити на 15%, (тарифи на перевезення вугілля - на 5%). З 1 липня 2016 тарифи знову підвищаться в середньому на 15%

Нагадаємо, востаннє залізничні тарифи в Україні підвищували на початку 2015 року на 30%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram