ГоловнаЕкономікаБізнес

Активісти заявили про загрозу транзитному потенціалу України через бездіяльність АМКУ

Комітет ігнорує факт монополізму підприємства в галузі збереження і перевалки аміаку.

Активісти заявили про загрозу транзитному потенціалу України через бездіяльність АМКУ
Фото: www.rbc.ua

Бездіяльність АМКУ за фактом зловживання Одеським припортовим заводом монопольним становищем на ринку перевалки аміаку загрожує існуванню цілого напряму транзитного потенціалу України. Про це йдеться у зверненні представників Громадського комітету Національної безпеки України на ім'я голови Антимонопольного комітету, пише РБК-Україна.

Як наголошують, "АМКУ демонструє відверте небажання перешкодити антиконкурентним діям з боку ОПЗ і відмовляється визнавати навіть сам факт існування природної монополії підприємства в галузі збереження і перевалки аміаку".

Представники громадськості звертають увагу на те, що, враховуючи наміри уряду приватизувати це підприємство, ризики ситуації для держави значно зростають і вимагають екстрених заходів.

"Кричуще зловживання ОПЗ своїм монопольним становищем призведе до заподіяння значного збитку нашій державі, яка може позбутися джерела значних і стабільних валютних надходжень до бюджету", - повідомляють у листі комітету.

Активісти зазначають, що встановлення "необґрунтовано завищених тарифів" на свої послуги з боку монополіста хімічної галузі змушує виробників аміаку шукати альтернативні шляхи його транспортування в обхід нашої країни, наприклад, через прибалтійські порти Вентспілс і Сілламяе.

Крім того, на думку активістів, дії ОПЗ загрожують існуванню стратегічно важливого державного підприємства "Укрхімтрансаміак".

"У сформованих умовах держпідприємство приречене на збитковість, що буде прямим наслідком бездіяльності АМКУ", - йдеться в листі Громадського комітету національної безпеки України.

За твердженням представників громадськості, підприємство просто не матиме коштів для підтримки в належному стані української частини аміакопроводу, а також у нього можуть виникнути труднощі з дотриманням вимог екологічної безпеки.

Слід зазначити, що "Укрхімтрансаміак" уже звертався в АМКУ з проханням визнати ОПЗ монополістом, а його дії з установлення необґрунтованих тарифів - зловживанням монопольним становищем. Однак як зазначили в Громадському комітеті національної безпеки України, антимонопольне відомство відмовилося повернути ОПЗ до переліку природних монополістів, де він перебував протягом багатьох років. До того ж наголошують, що АМКУ виніс не рішення, а лише "рекомендації" ОПЗ "привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня". Користуючись тим, що рекомендації не передбачають обов'язкового виконання, керівництво ОПЗ відверто проігнорувало їх, заявили активісти.

Представники громадськості вимагають провести повноцінне антимонопольне розслідування неправомірних дій ОПЗ і покарати підприємство за зловживання монопольним становищем. Також у листі звертається увага на необхідність забезпечити постійний антимонопольний моніторинг з боку держави за діяльністю ОПЗ на ринку перевалки аміаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram