ГоловнаПолітика

​Злочин не значить кара

Інформаційні потоки навколо виборчих перегонів настільки швидкі, що за дрібнішими порушеннями не завжди вдається помітити масштаб махінацій, які варто включати до підручників з історії. Про них не так часто згадують загальнонаціональні ЗМІ, адже, резонанс місцевих подій втрачає свою силу, наприклад, на фоні сутичок у Верховній Раді України. Тим часом 4 листопада о 03:20 ночі Черкаська обласна ТВК підписала сфальшований протокол про результати виборів депутатів Черкаської обласної ради. Різниця між даними, які надійшли до ТВК і є на руках у ряду суб’єктів виборчого процесу разюча: до обласної ради пройшов Опозиційний блок, хоча попередньо отримував лише 3,93%, а БПП-Солідарність заявдяки нічному рішенню комісії взяла замість 17,53% аж 23,15%.

Такі дії комісії можуть трактуватись як фальшування виборчих документів, підсумків голосування і відповідно до статті 158 Кримінального Кодексу України, частини 2 тягнуть на позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, бо заборону обіймати певні посади на строк від 2 до 3 років. Якщо ж буде доведено змову групи осіб (ст. 158, ч 4 ККУ), то максимальний термін покарання – 10 років ув’язнення. Найголовніше питання, яке варто задати слідчим кожному з членів обласної ТВК, які підписали сфальшований протокол мало б звучати наступним чином: “Хто дав гарантії захисту?” Звісно, намовляти могли через будь-яких посередників, але жодний притомний фігурант такого кричущого порушення не міг піти на злочин без гарантованої безкарності з боку осіб, що є центрами прийняття рішень, або ж мають владні повноваження.

Результати сфальшованого протоколу чітко вказують групу інтересів, представники якої повинні б були бути серед перших допитані, а саме, кому додано в неправомірний спосіб досить суттєві відсотки підтримки. В результатах нехитрих змін до фінального протоколу було перерозподілено 40 000 голосів виборців області. Втратили Партія ветеранів Афганістану (з 5,01% до 2,79%), Укроп (від 6,49% до 4,8%), ВО Свобода (від 7,51% до 6,28%). У решти прибрали до пів відсотка голосів. Натомість, Опозиційний блок отримав необхідний для проходження бар’єру показник, а БПП-Солідарність збагатилась майже на 5%.

Жодних тонких матерій не зачепили в цій історії: ані перерахунку голосів на дільницях, ані визнання недійсними результатів, ані псування бюлетенів, ані рішень судів. Елементарна математична дія, яка була невідворотною в ситуації, коли всі районні ТВК надали протоколи і обласній залишилось лише звести дані до одного документу, була спростована жорстокими правилами політичної доцільності. За цим фактом вже відкрито кримінальне провадження, але жодному учаснику фальшування не вручено підозру. Під нічним протоколом від 4 листопада фігурують підписи наступних членів комісії: Свергунов Микола, голова (Опозиційний блок), Губ Валентина, заступник голови (Піратська партія України), Жиляєв Дмитро, секретар (БПП-Солідарність), Булка Лариса (ВО “Батьківщина”), Крамар Світлана (ВО “Батьківщина”), Макуха Валентина (Народний фронт), Сербіна Тетяна (Опозиційний блок), Чаруха Тетяна (Радикальна партія), Трубін Юрій (БПП-Солідарність), Черевко Світлана (ВО “Батьківщина”), Шаповал Володимир (БПП-Солідарність), Юрченко Роман (партія “Патріотичний рух”), Гальмаков Володимир (Народний фронт). Ніхто з підписантів протоколу не залишив окремої думки, тому це варто розцінювати, як згоду з даними, що фігурували у сфальшованому документі.

Під час засідання Черкаської ТВК
Фото: provce.ck.ua
Під час засідання Черкаської ТВК

Після оприлюднення даних протоколу вночі 4 листопада, 8 партій, що втратили за рахунок фальшування, вимагали у голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка та керівника обласної УМВС Владислава Пустовара дотримання законодавства, покарання винуватців та забезпечення чесного результату голосування. На той момент голова обласної ТВК Свергунов Микола зник у невідомому напрямку, а членів комісії вдалось забрати на засідання за допомогою правоохоронців. І вже 5 листопада об 11:39 було підписано новий “уточнений” протокол з іншими даними, а постанова №76 з “неточними” результатами протоколу втратила чинність. Комісія вирішила внести зміни до встановлених результатів виборів депутатів Черкаської обласної ради у багатомандатному окрузі шляхом складання протоколу про результати виборів з приміткою “уточнений”. Таким чином інцидент, на перший погляд, було вичерпано.

Втім, якщо реальних замовників нічного фальшування не буде знайдено, то справа стане прецедентом для наступних виборів. І чекати залишилось зовсім недовго. Безкарність щодо фальшування, підкупу та маніпуляцій на Черкащині має 13-річну історію і недооцінювати фактору впливу попередніх прецедентів не варто.

Вже 8 листопада, після того, як минуло 4 дні з моменту встановлення результатів виборів депутатів Черкаської міської ради відповідною міською ТВК, підписання протоколу та рейтингування кандидатів, Придніпровська районна ТВК вирішила розпочати перерахунок на 11 дільницях. Цим діям передувало звернення Опозиційного блоку та предстваників БПП-Солідарність. Після розпакування мішків з бюлетенями було виявлено, що всі вони не мають достатнього рівня захисту і на них відсутнє кодове слово, яке повинні були нанести в типографії, замість цього під ультафіолетом видно лише герб. Не варто забувати про епопею з реєстрацією чинного міського голови Сергія Одарича та списку партії “Вільних демократів”, яка завершилась лише після розпуску міської ТВК Центральною виборчою комісією та реєстрацією кандидатів 21 жовтня, що на 20 днів пізніше, передбачених законом термінів.

Мішки з бюлетенями під час перерви в засіданні ТВК
Фото: live.ck.ua
Мішки з бюлетенями під час перерви в засіданні ТВК

Епопея з бюлетенями могла стати лише частиною плану оскарження результатів виборів. Міська ТВК ввечері 8 листопада прийняла рішення про розпуск Придніпровської районної комісії, але мішки з виборчою документацією розпаковані, а виявлені бюлетені з ознаками типографічного браку можуть послугувати аргументованою підставою для делегітимізації виборчого процесу. Далі буде...

Цікавим фактом став візит Юрія Луценка, керівника парламентської фракції БПП-Солідарність 7 листопада до Черкас, який під час публічного заходу наголосив, що буде ініціювати розпуск місцевої організації партії. Зважаючи на події, що почали розгортатись після від’їзду політика, жодних висновків таки не було зроблено. На жаль, історія з фальшуванням протоколу щодо виборів депутатів Черкаської обласної ради та спробою зірвати виборчий процес на міському рівні, є лише наслідком тривалої і безкарної роботи організаторів виборчих махінацій на Черкащині.

Ольга АйвазовськаОльга Айвазовська, Голова правління Громадянської мережі ОПОРА
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram