ГоловнаСвіт

Лідер опозиції М'янми пообіцяла очолити країну, вставши "над президентом"

Спостерігачі на загальних виборах у М'янмі скаржаться на непрозорість голосування

Лідер опозиції М'янми пообіцяла очолити країну, вставши "над президентом"
Аун Сан Су Чжи
Фото: EPA/UPG

Лідер опозиції М'янми Аун Сан Су Чжи заявила, що, у разі перемоги її партії - Національної ліги за демократію - на парламентських виборах, вона має намір очолити уряд, вставши "над президентом".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Зараз у М'янмі завершується передвиборна кампанія і почалося дострокове голосування на других після переходу влади до цивільного уряду загальних виборах, за підсумками яких парламент обере президента країни.

Основна боротьба за перемогу ведеться між владною Партією солідарності та розвитку Союзу, у якій є безліч діючих і відставних військових, та опозиційною Національною лігою за демократію, яку очолює лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі.

Сама Сан Су Чжі, двоє синів якої є громадянами Великобританії, за конституцією не може претендувати на пост президента.

У список Партії солідарності та розвитку Союзу ввійшли численні чиновники і військові, які пішли у відставку, щоб брати участь у виборах. Це прихильники діючого президента країни Тейна Сейна, який очолював військову хунту, що саморозпустилася у 2011 році.

Спостерігачі на виборах скаржаться на неможливість простежити за достроковим голосуванням 500 тис. військових, а також відзначають значний вплив націоналістично налаштованих ченців-буддистів, які підтримують діючу владу, і під тиском яких права брати участь у виборах позбавили мусульманську меншину М'янми.

Нагадаємо, у 2014 році Обама вимагав внести зміни в конституцію М'янми, які дозволили б Аун Сан Су Чжи брати участь у президентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram