ГоловнаСвіт

Лідери Китаю і Тайваню зустрілися вперше від 1949 року

Це перша зустріч більш ніж за 65 років

Лідери Китаю і Тайваню зустрілися вперше від 1949 року
Президент Тайваня Ма Инцзю и лидер КНР Си Цзиньпин
Фото: facenews.ua

Сьогодні президент Тайваню Ма Інцзю і лідер Китаю Сі Цзіньпін проводять у Сінгапурі першу зустріч з моменту закінчення громадянської війни в 1949 році.

Про це повідомляє "Русская служба Би-би-си".

Зустріч має велике символічне значення, однак про якісь угоди, які планують підписати сторони, не повідомляється. Окреслено лише загальну тему переговорів - підтримання миру в Тайванській протоці.

"Обидві сторони повинні поважати цінності та спосіб життя одна одної. Незважаючи на те, що це перша зустріч, ми почуваємося старими друзями. За нами 60-річна історія взаємин, і сьогодні ми бачимо плоди співпраці, а не суперництва", - сказав президент Тайваню Інцзю.

"Ми одна сім'я", - додав лідер КНР Цзіньпін.

Нагадаємо, в 1949 році націоналістичний уряд Китаю на чолі з Чан Кайши втік у Тайвань після поразки в громадянській війні з комуністами. Після цього офіційних зустрічей між лідерами двох країн не було. Таким чином, це перша зустріч більш ніж за 65 років.

Нагадаємо, в лютому 2014 року Китай і Тайвань вперше з моменту завершення громадянської війни в країні 1949 року провели п'ятихвилинні переговори, які, на думку аналітиків, стали свідченням того, що відносини між Китаєм і Тайванем почали налагоджуватися. Цьому, з-поміж іншого, сприяв прихід до влади в Тайвані партії, що виступає за союз з китайською владою.

Тайвань відокремився від Китаю після закінчення громадянської війни в 1949 році. КНР досі вважає острів своєю провінцією. Тим часом на острові фаворитом наступних парламентських виборів вважають партію, яка виступає за офіційне проголошення повної незалежності від Пекіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram