ГоловнаПолітика

"ОПОРА" та КВУ оголосили проміжний вердикт місцевим виборам (оновлено)

Основні відхилення стосуються закону про вибори

"ОПОРА" та КВУ оголосили проміжний вердикт місцевим виборам (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Громадянська мережа "ОПОРА" оприлюднила проміжні результати спостереження за місцевими виборами.

На думку організації, вибори відбулися з порушенням низки міжнародних стандартів і належної практики організації та проведення виборчого процесу.

"Основні відхилення стосувалися нестабільності і невизначеності виборчого законодавства щодо окремих важливих процедур, порушення принципу рівності умов для кандидатів і рівної ваги мандата в контексті виборчої системи, незабезпечення належного рівня захисту виборчих бюлетенів і порушень, які мали ознаки підкупу виборців. Водночас громадянська мережа "ОПОРА" констатує, що порушення у день голосування в більшості громад мали несистемний характер і переважно не впливали на результат виборів або підрахунок голосів, а кампанія загалом була конкурентною", - сказано в заяві, оприлюдненій на сайті організації.

При цьому "ОПОРА" зазначає, що причиною зриву виборів у Маріуполі і Красноармійську могли бути політичні, а не правові мотиви.

Спостерігачі також зазначають, що централізований адміністративний ресурс не мав системного впливу на виборчий процес в Україні та його масштаби були в рази меншими, ніж під час виборів 2010 року.

Тим часом іще одна організація, яка спостерігала за виборами - Комітет виборців України вважає, - що день голосування на місцевих виборах, окрім виборів у декількох територіальних громадах, цілком відповідав стандартам вільних і демократичних виборів. Зафіксовані порушення чинного законодавства переважно не мали суттєвого впливу на результат голосування.

Нагадаємо, 13 млн 780 тис. 623 виборці проголосували на місцевих виборах. Це майже половина (46,62%) від усіх виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram