ГоловнаКультура
Спецтема
Форум издателей

В Україні можуть створити Інститут книги

Відповідний законопроект написав нардеп Микола Княжицький

В Україні можуть створити Інститут книги
Фото: www.zik.ua

В Україні може з'явитися Інститут книги.

Про це повідомив народний депутат Микола Княжицький на круглому столі, присвяченому обговоренню державної політики у сфері книговидання на Форумі видавців у Львові.

Зокрема, нардеп розповів про написання законопроекту про книговидання. У нього будуть включені пункти про розвиток бібліотек, використання спецфондів для фінансування культурних проектів у сфері книговидання, а також про створення Інституту книги.

Згідно з проектом закону, Інститут книги, який підпорядковуватиметься Міністерству культури, має реалізовувати національні програми у сфері книговидання. Директора Інституту призначає міністр культури в результаті проведення прозорого конкурсу.

Завдання ймовірного інституту - створення та реалізація програм з поширення української книги (в тому числі - за кордоном), реалізація програм щодо розвитку бібліотек, виділення грошей на поповнення бібліотечних фондів та реалізація програми "Українська книга" на прозорих умовах.

Зазначимо, що ідея створення Інституту книги висловлювалася експертами у сфері книговидавництва на конференції в Києві в червні 2014 року. У Польщі існує аналогічний інститут, що займається сферою книговидавництва.

"За весь час ніхто з депутатів не подавав законопроекту про Інститут книги, тому що нікому це не було потрібно. Я буду подавати цей законопроект і виносити його на розгляд в зал. Сподіваюся, що до Нового року ми його приймемо", - заявив Княжицький.

Утім, законопроект з пропозиціями реформування книговидавництва в Україні поки що не зареєстровано у Верховній Раді, він перебуває стадії підготовки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram