ГоловнаПолітика

Підвищення соцвиплат не позначиться на розмірі субсидій

Перерахунок буде лише наступного опалювального сезону.

Підвищення соцвиплат не позначиться на розмірі субсидій
Фото: sannews.com.ua

Підвищення соціальних виплат, заплановане з 1 вересня, не вплине на розмір житлових субсидій, які призначають громадянам на опалювальний сезон-2015/16.

Про це сказав міністр соціальної політики Павло Розенко, повідомляє Урядовий портал.

"Субсидії на опалювальний сезон 2015/16 рр. на сьогодні призначено вже 2 мільйонам 600 тисячам сімей. База для визначення розміру субсидій – це доходи громадян за 2014 рік або за перше півріччя 2015 року - кому як вигідно, - зазначив Павло Розенко. - Ця субсидія вже призначена на рік. Тож підвищення соціальних стандартів, підвищення розміру мінімальних пенсій, зарплат буде стосуватися наступного періоду призначення субсидій - на 2016/17 рр.".

За словами Розенка, з 1 вересня 2015 року всі соціальні стандарти повинні вирости в середньому на 13%. Загалом же внаслідок збільшення прожиткового мінімуму зростуть більш ніж 80 видів соціальних виплат, допомог, компенсацій, стипендій і т.ін. для більш 12,5 млн громадян.

Після того, як парламент затвердить зміни до держбюджету, прожитковий мінімум на одну особу становитиме 1 330 гривень, для дітей до 6 років - 1 167, для дітей віком від 6 до 18 років - 1 455 грн, для працездатних осіб (що дорівнює мінімальній заробітній платі) - 1 378 грн, для непрацездатних осіб (що дорівнює мінімальній пенсії) - 1 074 грн.

Голова Мінсоцполітики також зазначив, що, крім розміру мінімальної зарплати, буде підвищено ставку першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки. «Це дуже важливий показник для працівників культури, освіти, медицини, соціальної сфери, спорту і т.д. Саме лише підвищення мінімальної зарплати не дає повноцінного збільшення заробітних плат», - зазначив він.

Міністр пояснив, що з 2009 року перший тарифний розряд відірвали від мінімальної заробітної плати, в результаті чого оплата праці низькокваліфікованих працівників бюджетної сфери росла вищими темпами, ніж оплата праці висококваліфікованих працівників.

«Уряд зараз змінює філософію цього процесу, філософію підходів до оплати праці. Ми будемо стимулювати збільшення заробітних плат висококваліфікованим працівникам, - наголосив Розенко. - Це означає, що більш кваліфіковані працівники бюджетної сфери отримають збільшення зарплати на 18%. Наприклад, заробітна плата вчителів залежно від категорії виросте від 470 до 605 гривень».

Говорячи про пенсійне забезпечення, міністр зазначив, що розмір усіх видів пенсій зросте в середньому на 13,2%.

Нагадаємо, в неділю прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував підвищення мінімальної заробітної плати до 1 378 гривень з 1 вересня.

У чинній редакції держбюджету мінімальну зарплату до грудня встановлено на рівні 1 218 гривень, з 1 грудня вона мала зрости до 1 378 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram