ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про місцеві вибори

Верховна Рада прийняла закон 14 липня

Порошенко підписав закон про місцеві вибори
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав нову редакцію закону "Про місцеві вибори", в якому передбачено проведення виборів депутатів обласних, районних, міських і районних міських рад за пропорційною виборчою системою з відкритими списками (з преференціями).

Про це на брифінгу повідомив перший заступник голови Адміністрації Президента Віталій Ковальчук.

"Сьогодні Президент підписав закон про місцеві вибори", - сказав він, зазначивши, що новий закон повністю виключить підкуп виборців.

У новому законі буде передбачено, що вибори депутатів сільських і селищних рад проходять, як і раніше, за мажоритарною системою (балотування дозволено і від партій, і в порядку самовисування), а депутатів обласних, районних, міських, районних міських рад - не за мажоритарно-пропорційною, а за пропорційною виключно, за списками партій з одночасним висуненням кандидатів в округах.

У кожному окрузі партія зможе висунути не більш ніж одного кандидата (або в якихось округах кандидатів не висувати), а під час формування списків кандидатів у депутати партії повинні будуть затверджувати одного незмінного кандидата, а інших закріплювати за округами.

Виборець зможе підтримати одного з усіх включених від різних партій у бюлетень кандидатів, а його голос буде вважатися відданим і за самого кандидата, і автоматично за партію, яка висунула його.

За підсумками виборів мандати будуть розподіляти лише між кандидатами зі списків партій, що подолали бар'єр 5%, в порядку вибування отриманих ними у своїх територіальних округах голосів виборців.

Законом також буде передбачено механізм відкликання депутата. Якщо його висунула партія, то відкликати його зможе керівний орган партії, який повинен делегувати до ради замість нього іншу людину, якщо ж він висувався в одномандатному окрузі, то відкликаним зможе бути за народною ініціативою шляхом збору підписів у кількості, що не менша від кількості виборців, які брали участь у виборах у відповідному окрузі.

Крім того, у новій редакції закону передбачено проведення виборів мерів міст з кількістю виборців понад 90 тис. у два тури.

Нагадаємо, Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня, крім анексованого Росією Криму і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram