ГоловнаПолітика

Штаб АТО закликав не боятися демілітаризації Широкиного

Військові запевняють, що швидко повернуть озброєння на позиції при наступі бойовиків.

Штаб АТО закликав не боятися демілітаризації Широкиного
Украинские военные в Широкино
Фото: Макс Левин

Штаб АТО оприлюднив роз'яснення щодо створення демілітаризованої 30-кілометрової зони навколо Широкиного (розташоване за 20 км від Маріуполя).

Як нагадується в повідомленні, ідея створення 30-кілометрової демілітаризованої зони існує від початку переговорів у Мінську. У Меморандумі з виконання Мінського протоколу від 19 вересня 2014 року вперше згадується про 30-км зону безпеки (по 15 км для кожної зі сторін). Однак там говорилося про важке озброєння калібром понад 100 мм. Україна повністю завершила процес відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Водночас противник постійно порушує Мінські домовленості, обстрілюючи українські позиції з мінометів, танків, артилерії і навіть РСЗВ.

"Незважаючи на певні побоювання громадськості, цей крок українського військового керівництва не вплинув негативно на нашу обороноздатність. Приклад – бій під Мар'їнкою (3-4 червня), коли бойовики великими силами намагалися захопити це місто. Але наші військові вчасно зорієнтувалися і дали відсіч ворогу. В ході бою до лінії фронту оперативно було підведено артилерію, і ворожа атака остаточно захлинулася. Цей вимушений, але ефективний крок було погоджено з нашими зарубіжними партнерами", - зазначили в штабі АТО.

Там наголошують, що важка артилерія виводиться на узгоджену відстань, і в разі наступу ворога її зможуть оперативно повернути на передову.

"А статус "демілітаризована зона" означає, що з цих районів буде виведено важке озброєння - бронетехніка, танки, міномети, гармати. Водночас у 30-кілометровій зоні буде збережено українську військову присутність - наші бійці в амуніції, зі зброєю (насамперед, автомати і кулемети) і далі будуть займати укріплені рубежі. Також у Широкиному буде обладнано постійно діючий спостережний пункт місії ОБСЄ. Далекобійність ручної зброї - максимум 2 км, важкого озброєння - починаючи з 4 км. Безперечно, ця проста арифметика свідчить, що кількість ворожих обстрілів наших позиції і житлових кварталів зменшиться, отже наші люди не будуть зазнавати небезпеки. Також на захист Широкиного незабаром прибуде один з найкращих українських підрозділів - морська піхота", - сказано в повідомленні.

Створення демілітаризованої зони не означає вихід українських військових з Маріуполя, підкреслюють у штабі.

"Ми лише відводимо важке озброєння. У разі ворожої агресії вони швидко будуть готові до бою. Демілітаризована зона передбачена мінськими домовленостями. Тому факт відведення озброєння черговий раз демонструє прагнення українців до деескалації конфлікту. Місто Маріуполь і надалі має стратегічне значення для України, на його оборону кинуто найкращі сили, заміну яких буде проведено в рамках ротації", - підсумували військові.

Нагадаємо, створення 30-км демілітаризованої зони на схід від Маріуполя і підписання необхідних документів мають бути завершені до 3 серпня 2015 року.

Напередодні з'явилася інформація, що українські військові будуть спільно з бойовиками "ДНР" патрулювати Широкине. Однак у Генштабі заявили, що Україна не погодилася на таку пропозицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram