ГоловнаПолітика

Єлісєєв: відправлення миротворців ЄС в Україну реальніше, ніж ООН

Для розміщення місії ЄС мандат ООН не обов'язковий

Єлісєєв: відправлення миротворців ЄС в Україну реальніше, ніж ООН
Архив
Фото: focus.ua

Представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв вважає, що направлення в Україну миротворчої місії ЄС є реальнішим, ніж створення миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна".

"Я вважаю, що найбільш перспективною в цьому плані є місія ЄС - в рамках спільної політики безпеки та оборони. Дехто каже про ООН, але я, як людина, що має досвід роботи в цій організації, стверджував і стверджую: це ілюзія - вважати, що ООН дасть добро на розміщення своїх сил в Україні. Звичайно, це був би ідеальний варіант. Але, на жаль, з відомих причин, РБ ООН сьогодні свого мандата не дасть", - вважає посол.

При цьому Єлісєєв зазначив, що для розміщення місії ЄС мандат ООН не обов'язковий і досить консенсусу всіх країн-членів Євросоюзу.

"Тому зараз наші дії спрямовано на те, щоб цей консенсус було досягнуто. Ми передали наші пропозиції, де чітко виписали 15 можливих завдань, які могла б виконувати майбутня місія ЄС. Підкреслю: на підтримку виконання мінських домовленостей", - сказав він.

Посол підкреслив, що направлення такої місії не суперечитиме домовленостям, досягнутим у Мінську (Білорусь) у лютому, і вона зможе доповнити роботу моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Зокрема, за словами Єлісєєва, місія ЄС могла б допомогти з проведенням місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях, забезпеченням безпеки в регіоні, відновленням контролю над українсько-російським кордоном та створенням системи управління кордоном, наданням гуманітарної допомоги.

"Зараз ми ведемо дискусію з нашими партнерами. Ми пропонуємо, щоб ЄС найближчим часом відправив на Донбас оціночну місію, яка приїхала б і подивилася, що і як потрібно зробити. Це необхідний компонент для обговорення, планування та прийняття відповідного рішення. Але нам хотілося б, щоб усі наші розмови швидше переходили в конкретну площину", - зазначив він.

Посол також повідомив, що Україна веде переговори з низкою країн ЄС, які могли б взяти на себе провідну роль для просування ініціативи щодо розміщення місії.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада прийняла звернення до ООН і ЄС про допуск миротворців в Україну.

Петро Порошенко вважає, що для забезпечення миру на Донбасі необхідне введення миротворців ООН або місії ЄС. Остання до цього вже готова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram