ГоловнаПолітика

З'їзд адвокатів з другого разу обрав двох членів ВРЮ

Адвокати голосували вдруге

З'їзд адвокатів з другого разу обрав двох членів ВРЮ
Фото: Макс Требухов

З'їзд адвокатів обрав двох членів Вищої ради юстиції - адвоката Павла Гречковського і суддю Аллу Лесько. Про це повідомляє видання "Юридична практика".

Друге голосування відбувалося вночі. Голосувало 184 делегати.

Вадима Беляневича підтримали 122 делегати, Павла Гречковського - 134, Катерину Коваль - 18, Ростислава Кравця - 4, Павла Луцюка - 70, Ігоря Фоміна - 15, Аллу Лесько - 157. Кандидат повинен був отримати понад 130 голосів делегатів.

Відповідно, з числа суддів членом ВРЮ обрали Аллу Лесько, Павло Гречковський - з числа інших кандидатів. Третього члена ВРЮ від адвокатури обрати не вдалося.

Гречковський і Лесько прийняли присягу перед з'їздом і адвокати розійшлися до червня.

Павло Гречковський - колишній депутат Київради (2006-2008). У 2010 році створив власне адвокатське бюро. За даними "реанімаційному пакету реформ", є братом колишньої дружини Миколи Мартиненка.

Фото: Юридична практика

Алла Лесько - з 2011 року є суддею Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Фото: Юридична практика

Нагадаємо, сьогоднішній з'їзд адвокатів почався зі скандалу. Представники київської делегації намагалися силою прорватися на засідання. За словами керівництва Національної асоціації адвокатів, делегатів від Києва не пускали на з'їзд, оскільки вони не були присутні на з'їзді адвокатів у Мукачевому, продовженням якого є нинішній з'їзд.

У ВРЮ має входити 20 осіб - по троє від Верховної Ради, президента, з'їзду суддів, з'їзду адвокатів, з'їзду представників юридичних вузів, двоє від конференції працівників прокуратури, а також - за посадою - голова Верховного Суду, міністр юстиції і генеральний прокурор.

Наразі на сайті Ради його членами значаться тільки голова ВС Ярослав Романюк і міністр юстиції Павло Петренко. Генпрокурор Віктор Шокін, а також троє членів ВРЮ від з'їзду суддів (Алла Олійник, Олексій Муравйов і Наталія Волковіцька) досі не прийняли присягу перед парламентом, без якої не можуть розпочати роботу.

З 20 членів ВРЮ призначено (включаючи тих, хто входить до складу ради за посадою, що вже прийняли присягу) тільки 16. Але шестеро з них за рішеннями адмінсудів позбавлені повноважень. Тому ВРЮ не працює досі.

Під час першого голосування було допущено технічні неточності в первинних даних лічильної та мандатної комісії, тому протокол лічильної комісії не затвердили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram