ГоловнаПолітика

З'їзд адвокатів не зміг обрати членів ВРЮ

Юристам не вистачило голосів

З'їзд адвокатів не зміг обрати членів ВРЮ
Место проведения съезда адвокатов
Фото: Макс Требухов

З'їзд адвокатів України не зміг обрати трьох членів Вищої ради юстиції. Ніхто з кандидатів не набрав достатньої кількості голосів. Про це повідомили LB.ua кандидати.

Після трьох годин підрахунку голосів лічильна комісія оголосила результати голосування. Всього делегатам з'їзду було видано 196 бюлетенів.

За Аллу Лесько делегати віддали 121 голос, за Сергія Островича - 71. Вадима Беляневича підтримали 119 делегатів, Павла Гречковського - 120, Катерину Коваль - 29, Ростислава Кравця - 3, Павла Луцюка - 91, Ігоря Фоміна - 24.

Результати підрахунку затверджено 14-ма голосами членів Лічильної комісії.

Для обрання членом ВРЮ кандидатам потрібно було отримати 130 голосів делегатів з 192 присутніх. Всього в бюлетені було 8 кандидатів.

Нагадаємо, сьогоднішній з'їзд адвокатів почався зі скандалу. Представники київської делегації намагалися силою прорватися на засідання. За словами керівництва Національної асоціації адвокатів, делегатів від Києва не пускали на з'їзд, оскільки вони не були присутні на з'їзді адвокатів у Мукачевому, продовженням якого є нинішній з'їзд.

У ВРЮ має входити 20 осіб - по троє від Верховної Ради, президента, з'їзду суддів, з'їзду адвокатів, з'їзду представників юридичних вузів, двоє від конференції працівників прокуратури, а також - за посадою - голова Верховного Суду, міністр юстиції і генеральний прокурор.

Поки що на сайті Ради його членами значаться тільки голова ВС Ярослав Романюк і міністр юстиції Павло Петренко. Генпрокурор Віктор Шокін, а також троє членів ВРЮ від з'їзду суддів (Алла Олійник, Олексій Муравйов і Наталія Волковіцька) досі не прийняли присягу перед парламентом, без якої не можуть розпочати роботу.

З 20 членів ВРЮ призначено (включаючи тих, хто входить до складу ради за посадою, що вже прийняли присягу) тільки 16. Але шестеро з них за рішеннями адмінсудів позбавлені повноважень. Тому ВРЮ не працює досі.

До повноважень Вищої ради юстиції належать:

  • внесення подання про призначення або про звільнення суддів; 
  • призначення і звільнення голів та заступників голови місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів;
  • прийняття рішення стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності;
  • здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду і суддів вищих спецсудів, розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних та місцевих судів, а також прокурорів. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram