ГоловнаПолітика

Якщо Росія наступатиме, США можуть надати Україні зброю, - екс-посол

Зараз президент Обама боїться зірвати виконання мінських угод

Якщо Росія наступатиме, США можуть надати Україні зброю, - екс-посол
Фото: openukraine.org

Білий дім може ухвалити рішення надати українцям летальну зброю у разі наступу з російського боку на сході України.

Про це сказав колишній посол США в Україні, а нині директор одного з центрів в Інституті Брукінгс Стівен Пайфер, повідомляє Укрінформ.

"Я давно виступаю за надання додаткової військової допомоги Україні, в тому числі деяких оборонних видів озброєння, таких як протитанкові засоби", - зазначив експерт.

Він висловив думку, що президент США, до виключної компетенції якого входить рішення про надання зброї іноземним державам, ще не прийняв такого рішення щодо України через побоювання "підірвати" виконання Мінських угод.

"У підсумку, поки нинішня домовленість про припинення вогню триватиме, я думаю, президент буде думати, чи постачати зброю (в Україну - Ред.)", - зазначив Пайфер.

У разі ж загального наступу або порушення режиму припинення вогню в результаті атак з російського боку екс-посол зазначив, що, очевидно, в такому разі "поведінка Вашингтона зміниться".

Крім того, підкреслив він, забезпечення українців оборонною зброєю підвищить можливості українських Збройних сил "підвищити ціну для російської армії", що може утримати РФ від подальших військових дій.

Експерт також констатував, що інший інструмент тиску на Москву, який зараз застосовує Захід у вигляді санкцій, має відчутні наслідки в самій Росії.

"На жаль, це має вплив на російське населення, але я сподіваюся, що це також приведе до рішення керівництва РФ змінити свої дії", - зазначив він.

Водночас головним напрямком зусиль на українському напрямку Пайфер назвав продовження процесу мирного врегулювання. У зв'язку з цим експерт наголосив на важливості зустрічей в "нормандському форматі", оскільки вони залишаються єдиним на сьогодні активним майданчиком для врегулювання і спробою зміцнити крихке перемир'я на Донбасі.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що введе воєнний стан, якщо бойовики підуть у наступ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram