ГоловнаПолітика

До директора люстраційного департаменту Мін'юсту прийшли з обшуком (додано фото)

Антон Геращенко розповів, із чим пов'язані слідчі дії у Тетяни Козаченко

До директора люстраційного департаменту Мін'юсту прийшли з обшуком (додано фото)
Татьяна Козаченко

Головне слідче управління МВС намагається провести обшук у директора люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяни Козаченко.

"У мене обшук. Ламають двері. Головне слідче управління, Володимирська (на вулиці Володимирській розташовані будівлі СБУ та МВС, - ред.)", - написала Козаченко вранці у своєму фейсбуці.

Згодом вона додала, що під'їхав адвокат і розбирається зі слідчими за дверима.

Крім того, Козаченко повідомила, що обшук намагаються провести в її заступника Дмитра Димова.

Член громадської ради з люстрації при Мін'юсті Денис Бігус, який приїхав до Козаченко, повідомив, що обшук намагається провести слідчий Головного управління МВС Свириденко за рішенням суду. Він також оприлюднив у своєму фейсбуці фото жінки-слідчого і понятих.

На місце подій приїхала знімальна група телеканалу "1+1".

За кілька хвилин, як повідомив Бігус, до квартири Козаченко приїхав ще один слідчий, його прізвище Яковлев.

"А-а-а... Новий слідчий: якщо ви кажете, що це буде незаконний обшук, то давайте ми його проведемо, а потім ви оскаржите в суді", - цитує слова Яковлева Бігус.

За даними Бігуса, обшук призначила суддя Печерського суду Юлія Фаркош.

Фото: facebook.com/monti.czardas

Як повідомила LB.ua помічниця Козаченко, слідчі проводять обшук і за місцем роботи голови департаменту Мін'юсту з люстрації по вул. Рильській, 10. Вона відмовилася повідомити, у зв'язку з чим проводять слідчі дії щодо Козаченко.

Зі свого боку Бігус висловив припущення, із чим пов'язані обшуки.

"Пригадуєте підроблений лист Мін'юсту в ДФС, щоб урятувати від люстрації заступницю начальника київської ДФС Ганну Ігнатенко? Саме Козаченко викрила цю аферу. Ось тепер, із розмов присутніх, у цій справі в самої Козаченко обшук", - написав він.

Радник голови МВС Антон Геращенко у своєму фейсбуці підтвердив, що обшуки пов'язані зі справою Ігнатенко.

"У березні місяці соціальні мережі вибухнули інформацією про те, що якась Ганна Ігнатенко, у минулому заступниця начальника фіскальної служби в Київській області, отримала в Міністерстві юстиції документ, в якому зазначено, що вона не підпадає під дію закону про очищення влади, хоча факти свідчили про зворотне. Як показала службова перевірка, такий лист Ганна Ігнатенко в Мін'юсті не отримувала. Навпаки, їй дали лист про те, що вона прямо підпадає під люстрацію. Тепер МВС проводить слідство в питанні того, хто і за яких обставин підробив лист Мін'юсту за ст. 358 КК - "Підробка документів", - написав Геращенко.

Він додав, що обшуки за місцем проживання та роботи проводять у шістьох співробітників департаменту люстрації Мін'юсту, а також у Ганни Ігнатенко - "в трьох місцях її проживання та роботи".

"Тетяні Козаченко і всім, хто не причетний до спроби підробки документа з метою приховати факт потрапляння під люстрацію, нічого боятися", - додав він.

Пост Геращенка був доступним близько 5 хвилин, зараз нардеп, судячи з усього, витер його.

У відповідь на пост Геращенка Бігус нагадав, що лист, який Мін'юст називає фальсифікованим, підписала заступниця міністра юстиції Наталія Севастьянова. "Козаченко викрила цю аферу і витягла її на світ божий. Тепер у Козаченко обшук, Севастьянова, як і раніше, заступниця. Чи проходить обшук у неї, Геращенко не пише", - зазначив Бігус.

Оновлення. Сайт МВС повідомляє, що обшук у Козаченко й інших посадових осіб Міністерства юстиції проводять за зверненням міністра юстиції Павла Петренка через факт підробки документа цього відомства

Відкрито два кримінальні провадження - за ч. 1 ст. 358 (Підробка документів) та ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України".

Під час досудового розслідування встановлено, що 13 лютого 2015 року невідомий підробив лист Мін'юсту, адресований заступнику начальника ГУ ДФС у м. Києві, про те, що стосовно цієї посадової особи не застосовуються заборони, передбачені ч. 3 ст. 1 закону України "Про очищення влади".

Обшуки проходять також у Головному управлінні Державної фіскальної служби в Києві та за місцем проживання Ігнатенко.

Оновлення 12:45. Як повідомляє кореспондент LB.ua, Козаченко у кінцевому підсумку впустила сімох слідчих у свою квартиру. Повідомляється, що вони так і не змогли сформулювати, що саме хочуть знайти там, а у постанові це не вказано. Адвокати чиновниці запевнили, що вона добровільно надасть слідчим те, що вони шукають, як тільки вони повідомлять, що це.

Нагадаємо, в березні в ЗМІ з'явився лист Мін'юсту, в якому йшлося, що заступниця голови управління фіскальної служби в Києві Ганна Ігнатенко не підпадає під люстрацію.

У відповідь міністр юстиції Павло Петренко заявив, що міністерство такого листа не видавало і він є фальсифікацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram