ГоловнаПолітика

Кабмін хоче продати 1200 підприємств зі списку тих, що не підлягають приватизації

У переліку залишаться лише 300 компаній, на базі яких створять холдинги

Кабмін хоче продати 1200 підприємств зі списку тих, що не підлягають приватизації
Фото: http://nfront.org.ua/

Уряд попросить парламент вилучити з переліку підприємств, що не підлягають приватизації, 1200 об'єктів і залишити в ньому лише 300.

Про це сказав прем'єр Арсеній Яценюк, представляючи програму діяльності уряду у вівторок. Текст його виступу доступний на сайті Кабміну.

На думку прем'єра, частина корупції, яка є в державі, сконцентрована в державних компаніях.

"Непрозорі державні компанії. Мільярди, які використовуються на закупівлю без чіткої системи контролю. Менеджмент, який призначався за політичним принципом і політичними квотами, де фактично державна компанія переходила в приватні руки тієї чи іншої політичної групи", - обурився Яценюк.

За його словами, уряд повністю змінить систему державного управління.

"Щодо приватизації об'єктів державної власності - в парламент направляється Закон "Про перелік об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації", а саме, якщо зараз у нас близько 1,5 тис. об'єктів, що не підлягають приватизації, а це означає, що вони підлягають розкраданню політичними кланами, то ми пропонуємо виключити з цього переліку 1 200 об'єктів", - сказав прем'єр.

Терміни приватизації визначатимуться залежно від того, коли економічна ситуація дозволить "краще і дорожче продати".

Яценюк заявив, що запровадять механізм міжнародного аудиту всіх державних компаній, у тому числі і тих, які йтимуть на приватизацію, і продажу державних пакетів акцій на міжнародних біржах.

Основним способом приватизації буде конкурс на підставі аукціону.

"При цьому штучні обмеження, які завжди включалися при проведенні приватизації і не допускали реальних інвесторів до участі в приватизації, знімаються цілком.

Дав більшу ціну, ліцитатор молотком стукнув, гроші в бюджет прийшли", - сказав Яценюк.

На базі тих об'єктів, які залишаться в держвласності після приватизації, створять державні холдингові компанії.

"Ми будемо наймати провідних фахівців. Об'єктивно, що контроль за такими холдинговими компаніями має здійснюватися не тільки Урядом, а й міжнародним аудитом, який для цього буде окремо найматися". Це будуть компанії "великої четвірки" (KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram