ГоловнаПолітика

Проект військового містечка для армії розробить Кодецький

Під Києвом повинен з'явитися діловий центр, орієнтований на ВПК

Проект військового містечка для армії розробить Кодецький
Фото: forbes.ua

Розробку пілотного інфраструктурного проекту, щоб підтримати реформування військово-промислового комплексу, довірили розробнику багатофункціональних містобудівних проектів Валерію Кодецькому.

Про це в інтерв'ю виданню "Деловая столица" повідомив Юрій Штепа, координатор громадської ініціативи "Національний проект".

На думку Штепи, ефективно протистояти агресору Україні заважають системні проблеми в структурі ВПК, для вирішення яких потрібна не лише політична воля і законодавчі акти, а й матеріально-технічна база, сучасна інфраструктура. Одним із кроків у вирішенні проблем оборонного комплексу країни може стати створення своєрідного Центру ділового співробітництва, повністю орієнтованого на потреби ВПК України.

За його словами, комплекс військово-ділового співробітництва може бути суперсучасним містечком, у рамках якого буде створено необхідну структуру, щоб вирішувати весь комплекс армійських проблем - від реформ ВПК до соцзабезпечення військовослужбовців. "На території комплексу повинні розташовуватися офісний центр, науково-дослідні та навчальні заклади, виставковий комплекс, житлові квартали, готель, стадіон, шпиталь і реабілітаційний центр. Сюди можна перенести багато підрозділів силових відомств, їхні навчальні заклади і виробництва", - вважає він.

Оптимальним місцем для будівництва військового містечка в "Національному проекті" вважають київський регіон. "Адже саме тут сконцентровано основні профільні відомства, науковий потенціал, військові навчальні заклади, а також кадрові потужності для проектування, будівництва і подальшого функціонування створюваних об'єктів військового та цивільного призначення", - пояснив Штепа.

За оцінками експертів, проект можуть реалізувати протягом 5-7 років. Прямі витрати на нього становитимуть близько 2 млрд дол., проте окупляться сторицею. Запуск такого масштабного проекту допоможе створити тисячі робочих місць, дозволить вирішити питання із забезпеченням житлом учасників АТО і, головне, залучити не менш ніж 3 млрд дол. прямих інвестицій у комерційний сектор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram