ГоловнаПолітика

Суд скасував закриття справи проти дружини Шепелєва

Слідство у справі про розкрадання коштів "Родовід Банку" продовжать

Суд скасував закриття справи проти дружини Шепелєва
Фото: cxid.info

Апеляційний суд Києва скасував рішення судді Печерського суду Ірини Литвинової з приписом "закрити у зв'язку з відсутністю складу злочину" кримінальну справу проти Галини Шепелєвої, підозрюваної в розкраданні коштів "Родовід Банку".

Про це пише Ukranews.

Литвинова була лише слідчим суддею, тож справу де-факто закрили за скаргою адвокатів на бездіяльність прокуратури, вона так і не потрапила до суду першої інстанції. Після ухвалення такого рішення з його критикою виступило багато юристів і суддів. На їхню думку, Литвинова перевищила свої повноваження, ухваливши рішення по суті справи, чим підмінила суд першої інстанції.

Незважаючи на резолюцію "оскарженню не підлягає", яку традиційно дають слідчі судді, рішення Литвинової оскаржила Генпрокуратура. У п'ятницю колегія суддів Апеляційного суду Києва під головуванням судді Ольги Єфимової визнала рішення Литвинової неправомірним.

Під час засідання старший прокурор Андрій Попов заявив про неприйнятність ухвалення рішення по суті справи слідчим суддею. Він навів лист-пояснення Вищого спеціалізованого суду від 09.11.2012 р., де зазначено, що скарга на перевищення розумних строків слідства подається вищому прокуророві. "Слідство тривалий час фактично не велося з ініціативи захисту: спочатку через перебування підозрюваної в міжнародному розшуку, потім через її хворобу. Термінів слідчих дій не перевищено", - заявив прокурор.

Адвокат Галини Шепелєвої Владислав Карасьов наполягав на тому, що рішення слідчого судді не підлягає оскарженню. "Кримінальна справа не закрита, запобіжного заходу не скасовано. Тобто твердження, що рішення Печерського суду фактично закрило справу, не відповідає дійсності", - сказав адвокат. Також сторона захисту заявила, що новий Кримінальний процесуальний кодекс чітко вказує, що перебування в розшуку або хвороба підозрюваної не заважає вести слідство. "Обвинувачення повинно було збирати докази і передавати справу до суду", - заявив він.

Незважаючи на аргументи Карасьова, суд вирішив задовольнити клопотання Генпрокуратури. "Рішення судді Литвинової за скаргою адвоката Карасьова в інтересах Галини Шепелєвої на бездіяльність прокуратури, яке зобов'язує генерального прокурора почати дії, передбачені статтями 174, 238 і 284 КПК, скасувати", - йдеться в рішенні.

Також суд постановив відмовити у відкритті провадження за скаргою адвоката Карасьова на бездіяльність уповноваженого прокурора, про що той просив Печерський райсуд.

Вирок остаточний і оскарженню не підлягає. Повний текст постанови оприлюднять 15 жовтня о 14:00.

"Апеляційний суд скасував незаконне рішення Печерського районного суду та в повному обсязі задовольнив клопотання прокурора. Одночасно відмовив у відкритті провадження за скаргою сторони захисту. Тобто те, що повинен був зробити суд першої інстанції", - заявив після засідання Попов. "Щодо формулювання "оскарженню не підлягає", суддя першої інстанції лише вказала таке формулювання. Але враховуючи зміст рішення, такі рішення оскарженню підлягають. Що й було чітко вказано Апеляційним судом", - додав прокурор.

Він наголосив, що слідство проти Шепелєвої продовжать.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram