ГоловнаПолітика

Новий суд проти Шепелєвої не відбувся через хворобу судді Вовка

Дружину екс-депутата Ради підозрюють у розкраданні коштів Родовід-банку

Новий суд проти Шепелєвої не відбувся через хворобу судді Вовка
Фото: Макс Левин

Заплановане на сьогодні засідання Печерського райсуду за скаргою адвокатів Галини Шепелєвої на дії Генеральної прокуратури не відбулося. Після півтора години очікування присутніх учасників процесу, представників ЗМІ й активістів "Автомайдану" повідомили, що засідання переносять через хворобу судді Сергія Вовка. Наступна запланована дата засідання - четвер, 15 січня.

Як вдалося з'ясувати "Українським Новинам", нова скарга адвокатів Шепелєвої багато в чому повторює попередню, на підставі якої ухвалювала рішення суддя Литвинова. Адвокати впевнені, що органи прокуратури навмисно затягують процес слідства. Правда, цього разу вони не вказують, які саме дії повинен зобов'язати здійснити прокуратуру суд, а посилаються на статтю, яка дає широке поле дій - від припинення справи до негайної передачі до суду для розгляду по суті.

Представники прокуратури продовжують стверджувати, що слідство практично не ведеться з вини самої Шепелєвої. "Прокуратура обмежена в процесуальних діях. З часу екстрадиції Шепелєвої в Україну ми постійно отримуємо висновки медичних експертиз, що проти Шепелєвої не можна вести слідчі дії через слабкий стан здоров'я підслідної. Ці висновки самі ж адвокати подають", - обурюється старший слідчий прокурор Генеральної прокуратури Андрій Попов.

Не мають наміру допускати повторення попереднього рішення Печерського райсуду і громадські активісти. "Гроші, вкрадені з "Родовід-банку" у Швейцарії. Зараз же відбуваються спроби припинити навіть кримінальне провадження щодо Шепелєвої, яка є безпосереднім учасником злочину і через рахунки якої ці гроші переводили", - заявив журналістам представник "Автомайдану" Володимир Кочетков.

Раніше журналіст, а нині народний депутат України Сергій Лещенко звинувачував заступника Генерального прокурора Анатолія Даниленка в лобіюванні інтересів екс-керівника "Родовід-банку" Шепелєва.

25 вересня 2014 року суддя Литвинова задовольнила скаргу захисника Шепелєвої і зобов'язала Генеральну прокуратуру ухвалити рішення про припинення кримінального провадження проти Шепелєвої, а також зняти арешт з належного їй майна. Фактично кримінальну справу закривали на стадії досудового розслідування, без розгляду судом обставин справи по суті.

Це рішення спричинило широкий резонанс. Наприклад, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Вищої ради юстиції Маркіян Галабала заявив, що суддя Литвинова допустила грубу помилку. За його словами, процедура припинення кримінального провадження на стадії досудового розслідування дійсно присутня в старій редакції Кримінально-процесуального кодексу. Однак новий КПК прямо забороняє такі дії. Рішення про закриття провадження до потрапляння в суд - виключна компетенція сторони обвинувачення.

Заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко говорив, що суддя Литвинова перевищила свої повноваження. "Кожен має свою відповідальність на різних стадіях кримінального процесу. Слідчі зобов'язані розслідувати справи, процесуальним керівником є прокурор, і вже на нього покладено обов'язок визначити: підлягає справа скеруванню до суду чи ні. Тільки тоді, коли справа прийшла до суду з обвинувальним висновком, з'являються повноваження в судді. І це вже не слідчий суддя, це розгляд справи по суті", - заявляв він.

2 жовтня 2014 року Апеляційний суд Києва скасував рішення судді Литвинової як незаконне. Крім того, за фактом винесення Литвиновою свідомо неправочинного рішення Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 375 ч.1 (винесення свідомо неправочинного судового рішення) і ст. 364 ч.2 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК.

Представники "Автомайдану" вже заявили, що спроби зобов'язати рішенням суду прокуратуру припинити кримінальне провадження проти Шепелєвої є наслідком того, що "одіозний" заступник генерального прокурора Даниленко домовився з утікачем Олександром Шепелєвим про те, що отримає будівлю в Рильському провулку, 4 як плату за припинення кримінального провадження стосовно його дружини.

Зараз проти Шепелєвої розслідують справу за статтею 191 (частина 5) Кримінального кодексу України. Їй закидають співучасть із чоловіком - екс-депутатом Олександром Шепелєвим - у виведенні коштів вкладників "Родовід-банку" на суму понад 300 мільйонів гривень на особисті рахунки, а також привласнення коштів від фіктивного ремонту офісної будівлі в центрі Києва. Гроші вивели з банку протягом 2009-2010 років, коли в банк увійшла тимчасова адміністрація на чолі з Шепелєвим. При цьому поки вкладники домагалися повернення грошей, суми йшли на фіктивний ремонт офісу Галини Шепелєвої в центрі столиці.

2014 року Шепелєв утік з-під варти і зник, після чого звільнили голову Держпенітенціарної служби. Зараз чоловік Галини Шепелєвої перебуває в міжнародному розшуку.

На думку юристів, у разі задоволення вимог адвокатів кримінальну справу буде закрито, арешти знімуть, позови про компенсацію збитку відхилять, а дії подружжя Шепелєвих фактично легалізують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram