ГоловнаСвіт

П'ять африканських країн оголосили війну "Боко Харам"

Ісламістське угруповання загрожує стабільності Західної Африки

П'ять африканських країн оголосили війну "Боко Харам"
"Боко Харам"
Фото: novostiua.net

П'ять західноафриканських держав у вівторок, 7 жовтня, оголосили про плани розширити заходи проти терористичного угруповання "Боко Харам".

Як повідомляє агентство Рейтер, вони домовилися виділити додаткові підрозділи в рамках спільних сил реагування та заснувати єдиний командний центр для боротьби з ісламістами, заколот яких поширився за межі Нігерії.

Лідери Нігеру, Нігерії, Чаду і Беніну, а також представник президента Камеруну заявили після зустрічі в столиці Нігера - Ніамеї, що командний центр багатонаціональних сил на чолі з начальником штабу розгорнуть 20 листопада. Також країни домовилися завершити розгортання військ, щоби вже до 1 листопада сформувати в рамках національних кордонів підрозділи багатонаціональних сил.

Зустріч в Ніамеї стала продовженням травневого саміту в Парижі, де лідери країн пообіцяли посилити взаємодію в боротьбі з "Боко Харам" після того, як угруповання викрало понад 200 школярок і вчинила дії, які загрожують дестабілізувати регіон в цілому.

В останні два місяці бойовики активізували атаки, намагаючись захопити територію у віддалених районах, прилеглих до кордону Камеруну. Імовірно, на ці дії їх надихнув приклад терористів в Іраку і Сирії. Також бойовики провели рейди в Нігері і Чаді, і влада побоюється, що географія нападів розширюватиметься далі, якщо терористів не зупинити.

"Боко Харам" - радикальне ісламістське угруповання, що діє в Нігерії. Воно виступає за введення шаріату на всій території країни і боротьбу зі "згубним" впливом Заходу. Угруповання відповідає за більшу частину терактів, скоєних в Нігерії. У травні 2014-го Радбез ООН вніс "Боко Харам" у список терористичних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram