ГоловнаПолітика

Рада у першому читанні вирішила створити антикорупційну Нацкомісію

Керівник нового держоргану отримуватиме понад 30 тис. гривень

Рада у першому читанні вирішила створити антикорупційну Нацкомісію
Фото: Макс Левин

Депутати Верховної Ради ухвалили в першому читанні законопроект "Про запобігання корупції" №5113 від 30 вересня 2014 року. Про це йдеться на сайті парламенту.

Дія закону поширюється на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і прирівняних до них осіб.

Документ передбачає створення Нацкомісії з питань запобігання корупції - центрального органу виконавчої влади зі спецстатусом, який впроваджує антикорупційну політику.

Нацкомісія формується Кабміном, складається з п'яти членів, яких уряд призначає на чотири роки за результатами конкурсу. Також передбачено створення апарату Нацкомісії з питань запобігання корупції та територіальних органів.

Нацкомісія має розробляти Антикорупційну стратегію, аналізувати роботу держорганів і органів місцевого самоврядування, готувати держпрограми, доповіді, пропозиції з приводу реформування антикорупційної політики, розробляти проекти нормативно-правових актів, проводити дослідження корупції, контролювати роботу чиновників, перевіряти їхні декларації про доходи, забезпечувати ведення Єдиного реєстру таких декларацій, затверджувати правила етичної поведінки держслужбовців і т.д. (всього 20 пунктів).

Нацкомісія має право отримувати інформацію від держорганів, з інформаційних баз даних держорганів, залучати для виконання окремих робіт фахівців, у тому числі на договірній основі, проводити перевірки та виносити приписи щодо порушення антикорупційного законодавства та інш.

Зарплата членів і працівників апарату Нацкомісії складається з платні, надбавки за вислугу років, доплати за ранг. Платня члена комісії становить 19,5 мінімальних заробітних плат (сьогодні це була б 23751 гривня), керівник комісії отримує платню з коефіцієнтом 1,3 (30876,3 гривень).

Законопроект розроблено спільно з експертами "Реанімаційного пакету реформ", які працюють за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, фонду "Відродження" Джорджа Сороса, уряду Швеції, Європейського фонду підтримки демократії.

Нагадаємо, раніше активісти ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" мітингували під Кабміном з вимогою ввести мобільний зв'язок 3G в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram