ГоловнаПолітика

Турчинов переконаний, що за трагедію в Іловайську відповідальне все військове керівництво

Спікер парламенту вважає, що відповідати за смерть солдатів повинна вся військова вертикаль

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов переконаний, що вище військове керівництво країни має відповісти за трагедію в Іловайську. Про це він заявив в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ".

Відповідаючи на запитання, хто повинен нести відповідальність за загибель українських солдатів, Турчинов зазначив, що відповідати мають керівники "по всій вертикалі, на всіх рівнях. Починаючи від командування сектору Д, закінчуючи вищим військовим керівництвом".

"Професіоналізм військового керівництва в тому і полягає, щоб не допускати оточення і котлів. Це, на жаль, не перший котел, в який потрапили наші сили. Але будь-який котел - це наслідок одних і тих самих причин: панічного відступу на стратегічному напрямку, відсутності координації дій, відсутності своєчасних рішень", - сказав Турчинов.

Він зазначив, що те ж саме відбулося під Іловайськом. "Частина військових підрозділів, які тримали оборону, на чолі зі своїм керівництвом втекла, що спричинило за собою оточення угруповання, яке героїчно боролося в Іловайську. Причому відступ був хаотичним і не організованим. Втекли й ті військові начальники, які зобов'язані були не допустити оточення і організувати оборону", - підкреслив спікер парламенту.

Турчинов також розповів про нараду "на найвищому рівні" ще до подій в Іловайську. "Я говорив, що якщо ми не втримаємо оборону в районі Савур-Могили та Амвросіївки, то дуже швидко отримаємо оточення військ під Іловайськом. Але, на жаль, висновки зроблені не були", - сказав він.

Спікер вважає, що говорити про "перемоги" нечесно щодо загиблих, зниклих безвісти або тих, що потрапили в полон.

Нагадаємо, під Іловайськом в оточення потрапили бійці батальйонів "Донбас", "Кривбас", "Миротворець", "Івано-Франківськ", "Волинь" і "Дніпро-1". Вранці 29 серпня українські війська, оточені під Іловайськом, повинні були вийти з безпечного коридору, однак бойовики розстріляли колону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram