ГоловнаСуспільствоПодії

Першопричиною трагедії під Іловайськом став батальйон "Прикарпаття", - ГПУ

326 військовослужбовців залишили місце несення служби, оголили фланг і поїхали через всю Україну зі штатною зброєю

Першопричиною трагедії під Іловайськом став батальйон "Прикарпаття", - ГПУ
Фото: ukrinform.ua

 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" скоїв злочин, бо став першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом.

Про це на брифінгу заявив заступник генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, пише Укрінформ.

"Вони (батальйон  "Прикарпаття" - ред.) вчинили злочин, тому що стали першопричиною масового ефекту доміно в зоні Іловайська", - сказав Матіос, додавши, що вони стояли під Амвросіївкою.

Головний військовий прокурор зазначив, що батальйон "Прикарпаття" із 326 військовослужбовців прибув до місця несення служби в травні. "Служили-служили і зробили те, що зробили, - залишили місце несення служби, оголили фланг і поїхали через всю Україну зі штатною зброєю на шкільних автобусах", - нагадав Матіос.

Він зауважив, що 5-й батальйон територіальної оборони тричі не виконав наказу командування.

Зокрема, констатував Матіос, після першого обстрілу, до якого бійці батальйону не були готові, бо не сподівалися, що по них стрілятимуть з Росії за 40 км, "просто знялися і пішли". Ординарець командувача сектору наздогнав їх і дав письмовий наказ зупинитися або почати виконувати хоча б комендантську функцію на цьому рубежі. Однак бійці пішли далі. Також зупиняли їх і віддавали наказ у Дніпропетровську, однак бійці батальйону його теж не виконали, зазначив він.

"Можливо, я занадто емоційно говорю. Але органи місцевого самоврядування Івано-Франківської області роблять з них героїв. Я не хочу сказати, що там усі є дезертирами, завжди є поводир і завжди є ті, що йдуть за поводирем", - зауважив він.

Нагадаємо, під Іловайськом в оточення потрапили бійці батальйонів "Донбас", "Кривбас", "Миротворець", "Івано-Франківськ", "Волинь" і "Дніпро-1". Вранці 29 серпня українські війська, оточені під Іловайськом, мали вийти з безпечного коридору, однак бойовики розстріляли колону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram