ГоловнаСуспільствоЖиття

Більшість українців готові до компромісів заради миру на Донбасі, - опитування

28% опитаних згідні на будь-яку ціну за встановлення миру

51% українців виступає за пошук серйозних компромісів заради миру з Росією та самопроголошеними "ДНР" і "ЛНР". Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 12 по 21 вересня 2014 року.

28% опитаних є прихильниками миру будь-якою ціною, ще 23% готові піти на серйозні компроміси. Зате 40% не схильні до поступок: 16% - до жодних узагалі, ще 24% згодні піти лише на незначні компроміси.

Соціологи зазначають, що думки громадян, які проживають у різних регіонах, суттєво відрізняються. Заради миру згідні на будь-які компроміси на Донбасі (55%), у Східному регіоні (40%) та Південному (31%) і зовсім неприйнятна така позиція в Західному (11%) та Центральному регіонах (17%).

Стосовно можливих компромісів, то найбільш прийнятним респонденти назвали розширення повноважень місцевої влади - на це згідні 38% населення країни. Пропозиція про виведення Збройних сил України з Донецької та Луганської областей отримала підтримку 54% опитаних на Донбасі, однак ця пропозиція неоднозначно сприймається в різних регіонах України: у Західному регіоні її підтримали лише 4%, Центральному - 7%, Південному - 19%, Східному - 30%.

Опитування проводили в 110 населених пунктах у всіх областях України, крім Автономної Республіки Крим і Луганської області. Протягом опитування в Луганській області йшли інтенсивні військові дії, тому за рахунок Луганської області відповідно збільшено квоту Донецької області, яка за багатьма параметрами мало відрізняється від населення Луганської області. Усього зібрано 2035 анкет.

Нагадаємо, за даними Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, тільки 10% українців вважають Росію стратегічним союзником України, більшість громадян бачать стратегічне співробітництво країни з Польщею, ЄС і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram