ГоловнаПолітика

У РНБО заговорили про можливу цензуру ЗМІ

Чиновник пропонує обмежити висвітлення деяких тем

У РНБО заговорили про можливу цензуру ЗМІ

В українському інформаційному просторі необхідно ввести обмеження на деякі теми. Про це сьогодні заявив заступник начальника інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Полевий.

"Нам потрібно бути готовими до зміни рамок, до зміни правил гри, до зміни законодавства. Робота ця ведеться, вона непроста ", - цитує Полевого "РБК-Україна".

Чиновник також звернувся до громадськості з проханням допомогти розмежувати раціональні заборони і цензуру.

Тим часом Держпідприємництва сьогодні оприлюднив заяву, в якій виступає проти обмежень і цензури. До комітету потрапив законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і супутніх прав в Інтернеті".

Проект передбачає, що після отримання скарги правовласника держслужба повинна повідомити провайдерів про наявність забороненого контенту, провайдер повинен повідомити власника сайту, а той - видалити заборонений вміст. Держпідприємництва відмовилося узгоджувати названий проект, оскільки його реалізація дозволить закривати сайти без рішення суду.

"Досвід більшості розвинених країн світу свідчить, що блокування веб-сайтів зазвичай відбувається за рішенням суду. Замість цього проект пропонує наділити такими повноваженнями навіть не органи державної влади, а суб'єктів господарювання, що надають послуги з доступу веб-сайту до мережі Інтернет", - сказано в повідомленні.

У відомстві підкреслюють, що відсутність відповідальності заявника в цьому випадку фактично робить законним блокування будь-яких "незручних" ресурсів в Інтернеті.

Нагадаємо, обмеження на контент сайту вже працює в Росії, де існує чорний список сайтів, заблокованих на території країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram