ГоловнаПолітика

МЗС навело докази поставок ПЗРК з РФ терористам на Донбас

12 квітня зброя зберігалася на військовій базі в Єйську, а вже 6 червня використовувалася терористами

Міністерство закордонних справ навело докази нелегальної передачі Російською Федерацією озброєння терористичним угрупованням, які діють у Донецькій і Луганській областях. Про це йдеться в повідомленні на сайті МЗС.

"Компетентними органами України отримані фотодокази російського походження ПЗРК (переносні зенітно-ракетні комплекси), які використовуються терористами в Донецькій і Луганській областях", - заявляє МЗС.

Так, 6 червня 2014 року, після відбиття атаки терористів на пункт пропуску "Маринівка" (Донецька область), на місці бойових дій, як повідомляє МЗС, знайдено ящик з-під виробів "9М39" (ПЗРК "Голка"). Пакувальний лист, який знаходився в ящику, свідчить про те, що ці ПЗРК зберігалися з 2001 року у військовій частині протиповітряної оборони ЗС РФ № 33859 (м. Єйськ Краснодарського краю). Остання відмітка про перевірку їх наявності в місці зберігання на складі в/ч № 33859 датована 12 квітня 2014 року.

"Таким чином, ще 12 квітня зазначені ракетні комплекси зберігалися на військовій базі ЗС РФ в м. Єйськ, а вже 6 червня ц.р. використовувалися терористами під час штурму пункту пропуску "Маринівка" на українсько-російському кордоні", - йдеться в повідомленні.

"Передача Російською Федерацією ПЗРК терористам не тільки підтверджує факти прямого втручання РФ у внутрішні справи України і підтримку Росією тероризму як явища, але і є грубим порушенням російською стороною міжнародних зобов'язань з контролю за зберіганням і передачами ПЗРК в рамках Вассенаарської домовленості - "Елементів експортного контролю за переносними зенітно-ракетними комплексами", - заявляє Міністерство.

Нагадаємо, Служба безпеки України від 2 червня затримала безпосереднього організатора і координатора поставок зброї і боєприпасів з Росії для терористів, які діють на території Донецької та Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram