ГоловнаПолітика

Держприкордонслужба спростовує неефективне використання фінансування ЄС на облаштування держкордону

Від послів ЄС не було жодних докорів

Держприкордонслужба спростовує неефективне використання фінансування ЄС на облаштування держкордону
Фото: dpsu.gov.ua

Державна прикордонна служба України спростовує інформацію про те, що відомство неефективно використало допомогу від Європейського Союзу, виділену на облаштування держкордонів. Про це повідомив на брифінгу помічник голови Держприкордонслужби Сергій Астахов, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Починаючи з 2004 року, посли ЄС в Україні завжди вітали рівень співпраці з прикордонним відомством у сфері забезпечення прикордонної безпеки", - заявив він.

За його словами, від послів ЄС не було жодних докорів з приводу неефективного використання європейської допомоги.

Астахов зазначив, що всі ці роки відбувалося реформування Держприкордонслужби з військового в правоохоронне формування європейського зразка, що передбачало особливий вид допомоги відомству у вигляді обладнання поліцейського характеру, що не спрямоване на збройне протистояння.

Представник відомства нагадав, що в українських прикордонників немає важкої військової техніки і озброєнь, з якими вони могли б обороняти кордон, тому говорити про неефективне використання коштів некоректно.

На його думку, використання допомоги, яку ЄС надавав Держприкордонслужбі як правоохоронному органу, було під жорстким контролем європейської сторони, проводилися відповідні аудити.

Нагадаємо, голова представництва ЄС Ян Томбінський на ІV Національному експертному форумі "Від революції до нової країни", організованому Інститутом Горшеніна, повідомив, що українська влада неефективно витратили десятки мільйонів євро, які Європейський Союз раніше надав для зміцнення державного кордону.

"Щодо кордону з Росією. Ми, як ЄС, надали десятки мільйонів євро, щоб допомогти українським прикордонникам. Що ми зараз отримуємо - українські прикордонники просять гроші, щоб купити все. А куди ж поділися ті гроші, які давав ЄС?'' - сказав Томбінський.

За словами посла, Україні потрібно розібратися з корупцією та впровадити прозорість у процес, щоб кошти міжнародної допомоги використовували ефективно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram