ГоловнаКультура

Пугачова, Ярмольник і Прохоров заступилися за Макаревича

Проти лідера "Машини часу" після підтримки України розгорнулися справжні цькування.

Пугачова, Ярмольник і Прохоров заступилися за Макаревича
Фото: Андрей Макаревич

Відомі російські діячі культури, правозахисники та бізнесмени звернулися до президента РФ Володимира Путіна, Держдуми Ради Федерацій, гендиректорів Першого телеканалу і НТВ на захист лідера групи "Машина Часу" Андрія Макаревича, по відношенню до якого почалися "цькування" після відвертої підтримки української сторони у конфлікті з Москвою. Звернення опубліковане на сайті радіо "Эхо Москвы"

"В інтернеті розгорнуто справжнє інформаційне цькування відомого діяча культури, рок-музиканта, лідера групи "Машина часу" Андрія Макаревича. Слідом за поширенням відвертої брехні про нібито наявність у Макаревича бізнесу на українській території, в інтернеті в четвер, 27 Березня 2014, був організований псевдо-незалежний збір підписів за позбавлення Андрія Макаревича всіх державних нагород ", - йдеться, зокрема, у зверненні.

У петиції, яка поширюється в інтернеті Макаревича звинувачують у "підбурюванні до вбивства людей", його самого називають "фашистом" і "бандерівцем". Сам документ, зазначається, розміщений на ресурсі, що не стосується російської юрисдикції (www.change.org), оскільки російське законодавство жорстко карає за подібні висловлювання.

"Однак цю мерзенну кампанію вже підтримали окремі представники "Єдиної Росії" і деякі Засоби масової інформації. Прагнення політиків і ЗМІ підвищити свій рейтинг на створенні скандалу навколо імені відомої людини, виглядає жалюгідно. Поширення спотвореної інформації опускає благородну професію до рівня "жовтої преси", а використання ЗМІ як знаряддя пропаганди - просто не витримує критики", - йдеться у зверненні.

"Державні нагороди вручають не за підтримку лінії партії та уряду, а за заслуги перед своїм Народом. Андрій Макаревич отримав Орден за заслуги перед Вітчизною IV ступеня в 2003 році з рук Президента Російської Федерації Володимира Володимировича Путіна. Його нагородили не за політичні переконання, а "за великий внесок у розвиток музичного мистецтва". Позбавляти його нагороди за те, що він не поділяє політику влади, щонайменше, демонструє подвійні стандарти! ", - Додають ініціатори даного документа.

При цьому наголошується, що серед його підписантів є як люди, які виступили проти дій Росії в Криму, так і ті, що їх підтримують.

"У нас різні погляди, ми живемо в демократичній країні і ми не боїмося висловлювати свою позицію. Якщо в нашій країні, в нашій Росії буде прийнято відбирати нагороди і називати людей "зрадниками" і "фашистами" за інакомислення, це девальвує саму ідею нагород і заохочень.Ми зобов'язані захищати будь-якого громадянина нашої країни від брехливих нападок, тим більше, якщо ця людина відома і поширювана навколо нього брехня б'є по його честі і гідності, по його доброму імені ", - йдеться також у зверненні.

Документ підписали співачка Алла Пугачова, актори Леонід Ярмольник та Андрій Смирнов, актриса Лія Ахеджакова, письменниця Людмила Улицька, бізнесмен Михайло Прохоров, кілька відомих правозахисників та ін.

Нагадаємо, Андрій Макаревич серед небагатьох відомих в Росії людей вийшов на багатотисячний Марш Миру в Москві на підтримку України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram