ГоловнаПолітика

Рада ввела кримінальну відповідальність за екстремізм

Раніше в Кримінальному Кодексі такого поняття не існувало

Рада ввела кримінальну відповідальність за екстремізм
Фото: Макс Левин

Верховна Рада проголосувала за законопроект №3879, внесений депутатами від Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Володимиром Олійником, яким, зокрема, вводиться кримінальна відповідальність за екстремістську діяльність.

Закон було проголосовано шляхом піднімання рук. Голова лічильної комісії оголосив, що його підтримали 235 депутатів. Закон доступний на сайті Ради.

До Кримінального кодексу вводиться нова стаття 110-1 під назвою "Екстремістська діяльність".

Ця стаття передбачає штраф до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років.

"Стаття 110-1. Екстремістська діяльність

1. Виготовлення, зберігання з метою збуту чи розповсюдження, а також збут чи розповсюдження екстремістських матеріалів, в тому числі через засоби масової інформації, Інтернет, соціальні інтернет-мережі, використання або демонстрація екстремістських матеріалів перед масовим зібранням людей, в тому числі на зборах, мітингах, вуличних походах, демонстраціях, публічні висловлювання чи заклики екстремістського характеру, а також фінансування зазначених дій або інше сприяння їх організації або здійсненню, в тому числі шляхом надання інформаційних послуг, коштів, нерухомості, навчальної, поліграфічної або матеріально-технічної бази, телефонного, факсимільного або інших видів зв'язку, за відсутності ознак більш тяжкого злочину, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією екстремістських матеріалів.

2. Ті самі дії, вчинені повторно, -

караються штрафом від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією екстремістських матеріалів".

Примітка: під екстремістськими матеріалами слід розуміти призначені для оприлюднення документи на паперових, електронних або будь-яких інших носіях, що містять інформацію екстремістського характеру, тобто закликають, обґрунтовують, виправдовують необхідність здійснення діяльності з планування, організації, підбурювання, підготовки або вчинення дій з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу, зазіхання на територіальну цілісність, недоторканність, суверенітет держави, насильницьке захоплення або утримання влади чи владних повноважень, незаконного втручання в діяльність або перешкоджання законній діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших суб'єктів владних повноважень, виборчих комісій, громадських об'єднань, їх посадових чи службових осіб;

закликають, обґрунтовують, виправдовують необхідність розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму за мотивами соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті...

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram