ГоловнаПолітика

​До 12 жовтня українці повинні отримати запрошення на вибори

Виборець має право виправити неточності у списках виборців про себе.

​До 12 жовтня українці повинні отримати запрошення на вибори
Фото: Макс Левин

Згідно із законом про вибори народних депутатів, кожен виборець до 12 жовтня (включно) має отримати іменне запрошення на голосування, форму якого затвердила ЦВК.

Про це йдеться в законі про вибори, пише УНН.

У запрошенні вказується адреса виборчої дільниці, графік її роботи, номер телефону, час голосування, а також дані самого виборця (як його зазначено в реєстрі виборців).

Якщо виборець протягом установленого законодавством терміну не отримав запрошення, то, можливо, його не внесли у списки виборців. Тоді йому слід звернутися у дільничну виборчу комісію (ДВК) за місцем реєстрації та перевірити себе в попередніх списках виборців.

Виборець має право виправити неточності у списках виборців про себе. Він має право звернутися у ДВК щонайпізніше за 5 днів до дня голосування (заява), в орган ведення Державного реєстру виборців - щонайпізніше за 5 днів до дня голосування (заява), до суду - щонайпізніше за 2 дні до дня голосування (адміністративний позов). Виборець може оскаржити неточності в попередніх списках не тільки щодо себе, а й іншого виборця.

Щонайпізніше за 2 дні до голосування ДВК отримує від органу ведення Державного реєстру виборців уточнені списки виборців.

Процедура внесення змін в уточнений список виборців інша. Підставами для внесення змін в уточнені списки можуть бути рішення суду або повідомлення органу ведення Реєстру.

Внести зміни в уточнені списки можуть тільки голова ДВК, заступник або секретар ДВК.

Слід зауважити, що закон не передбачає ознайомлення виборців з уточненими списками до дня голосування. Тобто перевіряти себе у списку слід тоді, коли ДВК працюють із попередніми списками виборців, тоді кожен виборець може вплинути на виправлення неточностей у списках.

У день голосування всі уточнення в список виборців вносять виключно на підставі рішення суду.

Нагадаємо, вибори у Верховну Раду відбудуться 28 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram