ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Бюлетені для голосування за партійними списками надруковано, - ЦВК

Інакша ситуація з виготовленням бюлетенів для одномандатних виборчих округів.

Бюлетені для голосування за партійними списками надруковано, - ЦВК
Фото: Макс Левин

Процес виготовлення виборчих бюлетенів для голосування в загальнодержавному багатомандатному окрузі на виборах у Верховну Раду України 28 жовтня завершено.

Про це заступник Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна повідомила сьогодні журналістів у Києві.

"Відвантаження тиражу виборчих бюлетенів із поліграфкомбінату "Україна" у складські приміщення Спецзв'язку почалося ще 3 жовтня. Однак інакша ситуація з виготовленням виборчих бюлетенів для одномандатних виборчих округів", - сказала Усенко-Чорна.

За її словами, виготовлення виборчих бюлетенів для парламентських виборів 2012 року стало проблематичним.

"Мажоритарна складова ставить ЦВК у доволі скрутне становище із забезпеченням виконання своєї місії з виготовлення виборчих бюлетенів і, відповідно, забезпеченням успішного проведення виборів в окремих мажоритарних округах загалом", - зазначила вона.

Заступник голови ЦВК нагадала, що зараз третина питань, які розглядає комісія на своїх засіданнях, стосується скасування реєстрації кандидатів-мажоритарників.

"А це означає, що Центральна виборча комісія постійно вносить зміни в тексти виборчих бюлетенів. Відповідно, ми не можемо почати повноцінний друк, повністю здійснити передачу на поліграфкомбінат текстів усіх виборчих бюлетенів для голосування в мажоритарних округах, оскільки вони приречені на внесення в них змін у частині вибули з балотування кандидатів. ЦВК перебуває в ситуації сапера на мінному полі в очікуванні чергової порції відмовників", - додала Усенко-Чорна.

Окрім того, за словами заступниці голови ЦВК, якщо мажоритарники почнуть масово відмовлятися від участі у виборчій кампанії після виготовлення бюлетенів, то в них необхідно буде проставляти штамп "вибув".

"Це небезпечна ситуація. Під загрозу ставиться можливість виборця вільно сформувати свій вибір, оскільки штамп можуть випадково або навмисно проставити навпроти не того кандидата, який вибув. З'явиться можливість для зловживань на місцях", - вважає вона.

Усенко-Чорна повідомила, що зараз Центральна виборча комісія передала поліграфкомбінату "Україна" тексти близько 130 бюлетенів для голосування в одномандатних округах.

За її словами, вартість виготовлення одного виборчого бюлетеня для голосування за партійними списками становить 0,87 грн, а для голосування в одномандатних округах - 0,72 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram