ГоловнаПолітика

Єврокомісія спростила депутатам, суддям і прокурорам отримання віз

Рішення стало несподіванкою для більшості дипломатів.

Єврокомісія спростила депутатам, суддям і прокурорам отримання віз

Єврокомісія суттєво розширила перелік "пільгових" категорій громадян, які отримають безкоштовні візи за спрощеною процедурою.

Про це повідомляє прес-служба єврокомісара з питань внутрішніх справ Сесілії Мальмстрем.

Зокрема, як повідомляють, процедуру отримання віз спростили для представників громадських організацій (у випадку поїздок на тренінги, семінари та конференції), учасникам транскордонних програм співпраці між Україною та ЄС і представникам релігійних громад.

Водночас простіше отримати довгострокову візу стане і журналістам: для них скоротили перелік документів, які підтверджують мету поїздки.

"У минулому через бюрократичні вимоги у журналістів виникали проблеми в посольствах, хоча з 2008 року вони вважаються "візовими пільговиками", - зазначила Ірина Сушко, представник ініціативи "Європа без кордонів". - Журналістам буде необов'язково надавати підтвердження, видане професійним об'єднанням. Їм достатньо листа редакції. Крім того, журналістам легше буде оформляти візи технічному персоналу, який супроводжує його в відрядженнях".

При цьому, зазначила експерт, термін дії багаторазових віз збільшено до 5 років.

"Згідно з новими змінами, внесеними до угоди, сторони визначили чіткий термін дії багаторазових віз: з 1 і 5 років, а не до 1-го та 5-ти років", - додала Сушко.

Також повідомляють, що, крім журналістів, візові пільги отримали і представники бізнесу, які регулярно відвідують країни ЄС: їм буде видано багаторазову візу на 5 років.

Однак голова комітету закордонних справ Європарламенту Елмар Брок стверджує: нова угода про спрощення візового режиму стосується і представників влади. Наприклад, багаторічні п'ятирічні візи видаватимуть депутатам Верховної Ради й обласних рад, суддям Конституційного та Верховного суду, навіть прокурорам національного та регіонального рівнів та їхнім заступникам.

"Я вітаю спрощення для представників громадськості. Але пільг для дипломатів і прихильників режиму Януковича в цій угоді бути не повинно. Це впало, як сніг на голову. Виглядає так, начебто критика Януковича з боку Брюсселя - лише театральна постановка", - обурився Брок.

Такий крок Єврокомісії здивував і експертів, оскільки під час попередніх обговорень проекту йшлося лише про необхідність спрощення отримання віз представникам громадянського суспільства, професійних об'єднань і релігійних громад.

Разом з тим, Елмар Брок побоюється, що українська влада подасть таке рішення ЄК як свій зовнішньополітичний успіх і використає цю тему в передвиборній кампанії. На його думку, до виборів угоду про спрощення візового режиму не варто було б затверджувати.

Однак представник "зелених" у Європарламенті Ребекка Хармс заявила, що незважаючи на її критику Президента Януковича та прем'єра Азарова, візова угода потрібна українцям уже нині.

Водночас німецький політолог такі поступки Євросоюзу називає "технічними" і сумнівається, що рішення про спрощення візового режиму з Україною набере чинності до парламентських виборів.

Натомість українське МЗС сподівається на підписання документа вже 23 липня в Люксембурзі, про що раніше заявляв спікер відомства Олег Волошин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram