ГоловнаПолітика

​Вступне слово Президента до народу: європейські цінності залишаються нашим дороговказом

Шановні журналісти!

Дорогі співвітчизники!

Фото: Макс Левин

Хочу подякувати кожному, хто долучився до підготовки та проведення ЄВРО-2012. Українці перевершили всі очікування і показали себе як гостинні, привітні та щирі люди.

Україна достойно склала іспит на право проведення футбольної першості. Цього літа Київ, Донецьк, Харків та Львів, а також наші футбольні міста-побратими у Польщі, стали справжніми футбольними столицями Європи.

Україна на справі довела, що спроможна проводити заходи світового рівня. На вулицях міст, що приймали Чемпіонат, панувала атмосфера братства та єднання.

Це було дійсно футбольне свято, яке об’єднало державу.

Стадіони в Україні та Польщі, за даними УЄФА, відвідали понад один мільйон чотириста тисяч глядачів. Це - рекорд в історії чемпіонатів Європи.

В Україну завітали близько одного мільйона 800 тисяч туристів. Це - наш особистий рекорд.

ЄВРО-2012 переконало весь світ у тому, що українці - відкриті та толерантні, а Україна - сучасна держава, в якій люди почувають себе безпечно. Чемпіонат відбувся, i це стало успіхом нашої країни.

Ми зробили надзвичайні інвестиції в сучасну спортивну, дорожню, транспортну та готельну інфраструктури, які залишилися для нашої держави.

Таких інвестицій у країну, у її майбутнє не було за всі роки незалежності. Це - перший результат інтеграції України у Європу, перетворення України у сучасну європейську націю.

Українське небо стало ближчим для літаків з усього світу.

У міжнародних аеропортах «Бориспіль», «Донецьк», «Львів» та «Харків» збудовано та реконструйовано перони та стоянки для повітряних суден.

У «Борисполі» відкрито нові термінали, зведені нові аеровокзали у Львові та Донецьку.

Київ, Донецьк, Львів, Харків, Одеса та Дніпропетровськ отримали нові стадіони, які здатні проводити масштабні спортивні змагання та масові заходи. Сучасні транспортні артерії зв’язали українські міста і дали поштовх для розвитку економіки.

Проведення ЄВРО-2012 дало нашій країні неоціненний досвід підготовки та проведення заходів світового масштабу, в тому числі - і в плані дотримання безпеки та порядку.

Це свято футболу стане найкращою візитівкою України для запрошення в нашу країну туристів та залучення нових інвестицій для подальшого розвитку.

ЄВРО-2012 зламало багато стереотипів, які вибудовували довкола нашої країни деякі світові мас-медіа, і показало всьому світу привітну, сучасну, безпечну Україну.

Успішне проведення Чемпіонату стало для українців іще одним приводом для того, щоб справді пишатися своєю державою.

Я щиро вірю, що той порив, який об’єднав Україну у підготовці до футбольного свята, знайде своє продовження у подальшій модернізації нашої країни.

Шановні співвітчизники!

Навесні, в березні ми почали масштабний проект - впровадження соціальних ініціатив.

Ми маємо чітко усвідомлювати, що сьогодні Європа і світ загалом переживають значну фінансово-економічну кризу, і це впливає і на нашу країну.

На цьому тлі влада робить усе для того, щоб люди себе почували захищеними. Забезпечити майбутнє людей у ці непрості часи - першочерговий обов’язок влади, і вона цей обов’язок виконує.

Підвищення зарплат, підвищення соціальних виплат та пенсійного забезпечення, створення нових робочих місць. Це - ті завдання, які я поставив уряду для впровадження головних принципів соціальної політики.

Розпочаті два роки тому реформи нині дали можливість посилити соціальний захист тих верств населення, які найбільше його потребують. І сьогодні ми вже можемо підвести риску під першими результатами цієї роботи.

Фото: president.gov.ua

Якщо на початку 2009-го року в Україні було майже 10 млн 300 тисяч пенсіонерів, які отримували пенсію менше, ніж 1000 гривень, то сьогодні нам вдалося знизити цей показник до 3 млн 700 тисяч.

Фото: president.gov.ua

Із 1 травня у середньому на 120 гривень зріс середній розмір пенсій. І тепер середня пенсія сягнула майже 1 тисячі 400 гривень.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

Влада підвищила пенсійні виплати учасникам війни та членам сімей померлих інвалідів війни.

Держава планує продовжувати підвищувати ці виплати й надалі.

Фото: president.gov.ua

Підвищені пенсії за вислугу років колишнім військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу. У середньому це підвищення складе 630 гривень.

Таку доплату отримує 470 тисяч осіб.

Фото: president.gov.ua

На понад 700 гривень підвищуються в цьому році пенсії по інвалідності колишнім військовослужбовцям, особам начальницького та рядового складу. Вже з липня їх пенсія збільшена на 228 гривень.

Фото: president.gov.ua

Також підвищені пенсії у разі втрати годувальника - колишнього військовослужбовця. Тих, хто отримує такі пенсії, у нас майже 100 тисяч. Протягом року пенсія для них буде збільшена майже на 330 гривень.

Фото: president.gov.ua

Із 1 липня влада підвищила державну соціальну допомогу дітям, пенсіонерам та інвалідам із малозабезпечених сімей.

Для дітей вона відтепер складає не 50, а 75% прожиткового мінімуму, а для пенсіонерів та інвалідів цей показник доведений до 100%.

Фото: president.gov.ua

На кінець цього року 80% дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування будуть перебувати у сім’ях громадян. Цифри наглядно показують, що нам вдається переломити ситуацію у цій чутливій сфері.

Це свідчить про те, що українські громадяни разом із державою проявляють свою турботу та відповідальність за майбутнє нації.

Фото: president.gov.ua

На 70% зросло цього року фінансування забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та сягнуло 614,3 млн гривень. Саме 2012 рік став роком значного збільшення цих видатків.

Цього року влада також відновила виплати вкладникам «Ощадбанку» СРСР, і цей процес триватиме й надалі.

З 1 липня підвищені прожитковий мінімум, мінімальна зарплата та мінімальні пенсії.

Це вже не обіцянки. Це - конкретні результати. Українська держава стає соціальною, такою, що піклується про кожного свого громадянина. Країна поступово змінюється, вона стає по-справжньому європейською.

Позитивні зміни відбуваються і в напрямку покращення обслуговування громадян з боку державних органів. Наша мета - підвищення якості та доступності адміністративних послуг для українців, організація такої роботи, яка зменшить корупційний фактор.

Ці зміни йдуть не так швидко, як би хотілося, але перші результати вже є.

Так, уже сьогодні на третину скорочено кількість платних адміністративних послуг центральних органів виконавчої влади.

На 44% скорочено переліки платних господарських послуг, скасовано необхідність надання 180 документів при одержанні 73 адміністративних послуг.

Прийнятий Закон України «Про адміністративні послуги» унормовує дії чиновників при наданні послуг громадянам таким чином, щоб уникнути навіть можливість вимагання хабарів.

Влада створює відкриті та прозорі центри послуг, у яких люди в найкоротші терміни отримують послуги як органів виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування.

Фото: president.gov.ua

Уже нині створений та розпочав роботу 71 такий центр, зокрема, в Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Донецьку, Кіровограді, Львові, Луганську, Сумах, Харкові, Запоріжжі, Одесі, Сімферополі.

До кінця року такі центри будуть відкриті в Севастополі, Рівному, Чернігові, Ужгороді, Черкасах, Чернівцях, Луцьку, Тернополі, Хмельницькому.

Підвищення соціальних стандартів забезпечується не тільки зростанням виплат, але й розширенням доступу людей до отримання необхідної їм підтримки.

Держава має дійти до кожного громадянина, який потребує соціального захисту, та надати його вчасно. Сьогодні впроваджуються єдині стандарти за принципом «єдиного вікна», якими у більшості випадків передбачено для отримання соціальної підтримки заповнити лише одну заяву.

В результаті запроваджених змін зникли черги, які були символом соцзабезів та відділень Пенсійного фонду.

У віддалених регіонах організовано виїзну роботу соціальних служб через «мобільні соціальні офіси». Люди, що проживають в сільській місцевості, можуть на місці оформити документи на надання соціальної допомоги, отримати будь-яку інформацію стосовно соціальної допомоги від держави.

Крім цього, закладено підвалини нової системи надання соціальних послуг. Відбувається системний моніторинг соціальної ситуації: до розгляду береться кожен проблемний випадок, і розробляються профілактичні заходи з попередження виникнення проблем у майбутньому.

Соціальні ініціативи доповнюються і нашими практичними кроками щодо розвитку економіки.

Все ще непросто просуваються процеси дерегуляції. Нам потрібно привести до тями людей у погонах, зменшити тиск на середній та малий бізнес. Разом з тим, нам потрібно розвивати реальний сектор економіки.

Ефективна промислова політика, розвиток внутрішнього ринку, зміцнення підприємництва, послідовне імпортозаміщення в тих секторах, де ми можемо виробляти продукцію та послуги самостійно, - це ті пріоритетні завдання, які дозволять нам забезпечити якісне економічне зростання.

Але реальний сектор - це не лише доходи бюджету. Насамперед, це утвердження економічної незалежності, високопродуктивні робочі місця й гідні доходи громадян, економічна стабільність у країні.

В умовах глобальної кризи, яка охопила вже всю Європу і створює ризики навіть для нових центрів зростання таких, наприклад, як Китай, саме виробництво та внутрішній ринок дозволять Україні вийти із цієї «кризової смуги» з мінімальними втратами.

Те, що ми втрачаємо на зовнішніх ринках у цих непростих умовах, маємо наверстати за рахунок розвитку внутрішнього ринку.

А роботи тут більше ніж достатньо - потребує глибокої модернізації інфраструктура країни, житлово-комунальне господарство, транспортна галузь.

Саме внутрішній попит та стимулююча політика держави мають, як то кажуть, «завантажити» нашу промисловість новими замовленнями.

Шановні громадяни України!

Ми багато зробили за останні півроку, продовжуючи розпочату раніше модернізацію у всіх сферах життя країни.

І в тому числі - в напрямку гуманізації нашого законодавства, впроваджуючи європейські принципи правосуддя.

Однією із найважливіших для розвитку країни перемог я назвав би прийняття Кримінального процесуального кодексу. Цей кодекс не просто ліквідує застарілу радянську систему правосуддя, він принципово змінює ставлення держави до свого громадянина.

З початком дії кодексу у кримінальному провадженні будуть забезпечені рівність та змагальність сторін. Буде зменшено бюрократичні процедури, обмежено випадки утримання під вартою, введено нові заходи, що не пов’язані із обмеженням свободи особи.

Схвалення нового КПК позитивно оцінили експерти Ради Європи.

Сьогодні ми сподіваємося на допомогу Європи у навчанні наших кадрів та реалізації структурних змін у системі кримінальної юстиції.

У відповідність із європейськими стандартами приведено вітчизняне законодавство, що встановлює кримінальну відповідальність у сфері економіки та господарської діяльності.

Парламент прийняв президентський законопроект про посилення гарантій незалежності судів. Він спрямований на те, щоб не допустити втручання органів прокуратури у діяльність судів.

Продовжується системне реформування антикорупційного законодавства відповідно до європейських стандартів.

Мною затверджено Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на посади в органах влади.

Відтепер до призначення на посади не будуть допущені особи, які притягнуті до кримінальної відповідальності, або подали недостовірні відомості у деклараціях.

За останні півроку також розпочався важливий суспільний процес налагодження активного діалогу влади із громадянським суспільством. У березні цього року затверджено Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства.

Нещодавно, 20 червня відбулася ще одна історична подія - перше засідання Конституційної Асамблеї, органу, який покликаний розробити проект якісного оновлення Основного закону держави.

Мета конституційної модернізації - утвердження Конституції України, яка повинна стати сучасним загальнонаціональним політико-правовим суспільним договором, що буде сприйнятий та підтриманий Українським народом.

До роботи у Конституційній Асамблеї залучені провідні українські вчені, представники громадянського суспільства. До роботи запрошені депутати та представники провідних позапарламентських політичних партій.

Пропозиції опозиційним політичним силам щодо участі в роботі Конституційної Асамблеї залишаються відкритими протягом усієї її діяльності.

Ще раз пропоную опозиції піднятися над вузькополітичними партійними інтересами, і в питанні розвитку України не керуватися лише майбутніми парламентськими виборами.

Шановні співвітчизники!

30 березня цього року був парафований важливий документ - Угода про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Ніколи наша держава не наближалася так близько до своєї історичної мети.

Упевнений, із часом ця Угода набуде чинності.

Адже українці під час ЄВРО-2012 ще раз довели своє право називатися європейцями.

Вони продемонстрували світові толерантність, мудрість та націленість на позитивні зміни. Оптимізм, підкріплений результатами попередньої роботи, і є нашим рушійним механізмом у побудові сучасної, конкурентоспроможної держави.

А втілення європейських цінностей та стандартів у всі сфери життя українців, в першу чергу - заради кращого майбутнього України, залишається нашим дороговказом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram