ГоловнаСвіт

Західні країни вже не домінують на світовій сцені, - Фюле

Країни БРІКС та Азіатсько-Тихоокеанського регіону наступають.

Західні країни  вже не домінують на світовій сцені, - Фюле
Фото: www.dw.de

Є три важливих чинника змін у сучасному світі, які визначать майбутнє Європи, заявив європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле, виступаючи на Вроцлавському глобальному форумі.

Про це повідомляє власний кореспондент LB.ua з Вроцлава.

Перший чинник, за словами єврокомісара, - це поява нових політичних сил на світовій арені. "Це країни БРІКС (група з п'яти країн, які швидко розвиваються, - Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка - LB.ua) і країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону, - підкреслив Штефан Фюле. - Західні країни вже не є домінуючими гравцями на світовій арені. І ЄС, і США змушені перебудовувати свою зовнішню політику з урахуванням цих нових реальностей".

Другий чинник - демографічні тенденції: "Старіння населення і зменшення кількості працездатного населення в Європі, і водночас приріст і омолодження населення в Азії та Африці".

Третій чинник - глобалізація. "Захід має бути готовий до конкуренції цінностей, тому що він вже не один, - зазначив Штефан Фюле. - І ця конкуренція починається не в Китаї, а біля наших кордонів".

Нагадаємо, вчора, 31 травня, у польському Вроцлаві почав свою роботу триденний Вроцлавський глобальний форум, головна тема якого - "Переосмислення Заходу: процвітання, безпека та демократія в небезпеці?".

Участь у форумі бере делегація Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram