ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров: "Південний потік" не вигідний ані Росії, ані Україні

Модернізація української ГТС обійдеться в рази дешевше.

Азаров: "Південний потік" не вигідний ані Росії, ані Україні
Фото: Макс Левин

Будівництво газопроводу "Південний потік" не вигідне ані Україні, ані Росії, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час конференції "Україна і ЄС: яке майбутнє?", яка відбулася в Європейському парламенті в Брюсселі.

За його словами, на будівництво "Південного потоку" Росія витрачає 50 млрд євро, тимчасом як модернізація української ГТС вимагає тільки 1,5 млрд євро.

"Через територію України проходить три газопроводи, які можуть постачати в Європу 150 млрд куб. газу. А при здійсненні модернізації нашої ГТС, вартість якої оцінюється в 1,5 млрд євро, ми будемо здатні постачати в Європу 200 млрд куб. газу, тобто повністю закрити потреби Європи в газі. Водночас Росія планує побудувати "Південний потік". Отже, Росія зі свого боку хоче повністю відмовитися від транзитних послуг, які зараз надає Україна. А ми змушені повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?",- заявив Микола Азаров.

Азаров додав, що в Росія має проблеми, на які можна було б спрямувати ті кошти, які зараз вкладаються в будівництво "Південного потоку".

Будувати "Південний потік" Росії не слід, тому що він упреться в країни, які в перспективі поводитимуться так само, як Україна

— Іван Грачов, голова комітету Держдуми Росії з енергетики

Нагадаємо, будівництво "Південного потоку" розпочнеться вже наприкінці 2012 року.

Проект газопроводу реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає його прокладку через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи.

Проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" становитиме 63 млрд куб. м щороку. Дві третини його потужностей може бути заповнено "старим" газом - з уже існуючих трубопроводів. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 року.

Партнерами "Газпрому" (50%) в проекті виступають французька EdF, німецька Wintershall Holding (по 15%) й італійська ENI (20%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram