ГоловнаПолітика

Вплив Кремля на пострадянські країни подужчає, - експерт

З українською владою в російської еліти і Путіна зокрема є кілька серйозних розбіжностей

Вплив Кремля на пострадянські країни подужчає, - експерт
Евгений Курмашов
Фото: EPA/UPG

Прихід Володимира Путіна на президентську посаду в Російській Федерації зумовить посилення політики Кремля на пострадянському просторі.

Так директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов прокоментував наслідки вступу на посаду президента Росії Путіна для країн СНД і, зокрема, вплив на українсько-російські відносини.

"Володимир Путін має сьогодні доволі стабільну економічну ситуацію в країні і розуміє, як втримати економічну стабільність протягом усієї своєї президентської каденції - передусім завдяки експорту нафти і газу. Довгостроковий прогноз ситуації на світових ринках дозволяє Путінові бути впевненим, що нова урядова команда, зібрана з лояльних і професійних кадрів, утримає економічну ситуацію в країні протягом найближчих 6-7 років", - вважає експерт.

За словами Курмашова, у внутрішній політиці Путіна так само не спостережено системних проблем. "Він обраний більшістю виборців і має найвищий рейтинг у країні з великим відривом від будь-яких переслідувачів. Щоб мінімізувати протестні настрої в суспільстві, надто у великих містах далеко від Москви, адміністрація президента готує низку значних поправок в чинне законодавство, що поверне практику виборності голів суб'єктів федерації і визначить порядок виборів. Сьогодні в управлінні президента РФ із внутрішньої політики підготовлено декілька проектів майбутнього закону, один із яких, радше за все, запустять найближчими тижнями після закінчення формування російського уряду", - зазначив експерт.

Відтак, на думку Курмашова, у Путіна вперше за більш ніж 12 років при владі відкривається можливість зосередитися на пострадянському просторі і повернути в орбіту Москви багато колишніх країн Радянського Союзу. "Путін - лідер, який ностальгує за СРСР, тому порядок денний його третього терміну буде переважно зовнішньополітичним. Перші кроки вже зроблено - це фактичне переформатування і відродження в новій якості проекту під назвою СНД, а також робота над створенням Митного союзу, до якого вже долучилися Білорусь і Казахстан", - заявив директор політичних програм Інституту Горшеніна.

Курмашов також зазначив, що з українською владою в російської еліти і Путіна зокрема є кілька серйозних розбіжностей: "Перше - недопущення (і навіть витіснення) російського бізнесу в Україну. Друге - фактична відмова президента України Януковича від участі в інтеграційних проектах, запропонованих Путіним. Третє - глухий кут у переговорах про приватизацію української газотранспортної системи та відмова української влади йти на компроміс щодо деталей угоди, на яких наполягає Москва. І четверте - перманентна згадка і прив'язаність особисто Путіна до негативного контексту першої і наразі основної кримінальної справи проти Тимошенко".

"Зважаючи на всі ці аспекти, наразі вкрай складно очікувати налагодження теплих і дружніх відносин між лідерами двох країн. Компромісні рішення усіх найгостріших питань двосторонньої співпраці, радше за все, вироблятимуть під час найближчих двосторонніх зустрічей. Найближча така зустріч відбудеться на неформальному саміті СНД у Москві 15 травня. Це буде перша в історії зустріч Путіна і Віктора Януковича як двох президентів. Очікується, що ці переговори будуть складними для обох сторін, оскільки чимало інтересів Путіна не збігаються з інтересами Януковича, його найближчого оточення, а також лояльних до діючого українського Президента бізнес-груп", - наголосив експерт.

Нагадаємо, 7 травня в Москві відбулася інавгурація Володимира Путіна. Україну на заході представляв Надзвичайний і Повноважний посол України в РФ Володимир Єльченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram