ГоловнаПолітика
Спецтема
Горячие точки Киева

99% Андріївського узвозу давно належать політикам і бізнесменам

Будинки і ділянки на Андріївському узвозі активно продають і перепродають.

99% Андріївського узвозу давно належать політикам і бізнесменам
Фото: censor.net.ua

99% землі тут належать забудовникам. Такі невтішні цифри повідомив голова КМДА Олександр Попов, пише "Сегодня".

Нерухомість тут мають депутати Київради, колишні прокурори, родичі екс-президента і французькі ресторатори.

Активно роздавати ділянки на Андріївському взялися на початку 2000-х, хоча деякі приміщення пішли ще в 90-х.

Великі скандали почалися за влади молодої команди Черновецького. Художники і галеристи, які орендують тут приміщення, котрі перебувають у комунальній власності, постійно відбивали атаки.

Квадратні метри могли передавати відразу двом власникам, які потім починали з'ясовувати стосунки в судах. Нерідко ділянки та будинки передавали офшорним компаніям, конкретних власників котрих відшукати практично неможливо. Наприклад,
намагалися захопити галерею "Карась" і Центр сучасного мистецтва "Совіарт" .

Тепер галеристи судяться з офшорною компанією "Бредал Холдингз Лімітед". Але хто за нею стоїть, вони не знають.

За словами заступника голови КМДА Михайла Кучука, кілька вільних ділянок на узвозі були передані практично за безцінь. Найзагадковіша історія - із Замком Ричарда. Він опинився в руках американського громадянина з українським корінням Юрія Чопівського ще наприкінці 90-х. Власник мав намір приватизувати землю під замком, вкласти туди мільйон і відкрити там дорогий готель із бутиками та магазинами. Але пам'ятка історії досі стоїть і руйнується.

Гучна історія була і з будинками №№18-а, б, в. Там орендували майстерні художники, але потім їх передали у власність ТОВ "Авіантбуд", і художники нарікали, що їм постійно погрожують виселити. Цю компанію пов'язують із депутатом Київради, мільйонером Олександром Лойфенфельдом і його колишньою дружиною Розалією Бондарською. Сам Лойфенфельд сказав, що він уже вийшов із цього бізнесу, хоча в Київраді запевняють, що це не так.

"Для художників ми зараз реконструюємо майстерню в іншому місці. Ми з ними уклали мирову угоду. Будинок-пам'ятку №18-а ми будемо реставрувати. Там відкриємо галерею для молодих художників. А ось будинки №18-б і в будемо перебудовувати, там постануть ресторан, апартаменти. Вони не перевищуватимуть 5 поверхів, будуть розташовані в глибині і не псуватимуть вигляду", - запевнив нас керівник проекту компанії "Авіантбуд" Денис Соболь.

Будинки на Андріївському постійно передають із рук у руки. Колись будинок №9 належав компанії "Роксолана", власником якої був екс-заступник мера Ігор Добруцький.

"Ми цю будівлю продали років 10-12 тому, вже й не пам'ятаю - кому. Потім я хотів його викупити, але не зійшлися в ціні", - говорить Добруцький. Ресторан "За двома зайцями" колись належав синові екс-прем'єра Євгена Марчука.

Будинки на Андріївському продають досі. Наприклад, зараз в Інтернеті є оголошення про продаж будівлі. Якої, щоправда, не кажуть.

Нагадаємо, нещодавно заради спорудження торговельно-офісного центру, яке замовила фірма Ріната Ахметова "ЕСТА Холдинг"
, на узвозі знесли три будівлі. За словами голови Мінкульту Михайла Кулиняка, демонтовані будинки не були історичними об'єктами, а побудували їх 1978 року.

Бізнесмен і депутат Рінат Ахметов визнав, що знесення на Андріївському було помилкою: "Я обіцяю, що компанія СКМ поверне первозданний вигляд зруйнованим фасадам. Окрім того, ми допоможемо місту з відновленням Андріївського узвозу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram