ГоловнаПолітика

Зносити будівлі на Андріївському узвозі дозволив Мінкульт

Міністерство культури в березні 2012 року дозволило знести на Андріївському узвозі Києва три будівлі "промислового призначення, споруджені наприкінці 70-х років 20 століття, які не мають жодної історико-архітектурної цінності".

Зносити будівлі на Андріївському узвозі дозволив Мінкульт
Фото: Макс Левин

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінкультури.

"Будівлі на ділянці проектування, які було знесено, не входили до складу пам'ятки містобудування місцевого значення "Замкова гора - Андріївський узвіз", згідно з паспортом цієї пам'ятки", - наголошено в повідомленні.

Мінкультури повідомляє, що погодило проектну документацію з
і спорудження торговельно-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. Фролівській, 9-11 та вул. Андріївський узвіз, 10-б.

У міністерстві заявляють, що оскільки земельна ділянка розташована в архітектурній та археологічній охоронних зонах, у листі-погодженні було зазначено, що  необхідно провести будівельні земляні роботи, зокрема, пов'язані з прокладанням інженерних мереж, установленням огорожі, благоустроєм території під наглядом фахівців-археологів.

Міністерство повідомляє, що заявника проінформували про те, що, враховуючи вимогу археологічних досліджень перед початком будь-яких земляних робіт на території зазначеної земельної ділянки, Міністерство повернеться до розгляду можливості надати дозвіл про будівництво зазначеного комплексу після завершення археологічних розкопок і подання дослідником у Мінкультури короткого звіту про їхні результати.

При цьому вказано, що з огляду на містобудівну ситуацію на земельній ділянці, зайнятій
будівлями промислового призначення, спорудженими наприкінці 70-х років 20 століття, які не мають жодної історико-архітектурної цінності і не взяті на облік, археологічні дослідження на її території фахівці можуть розпочати після виконання необхідних підготовчих робіт, таких як знесення вказаних будівель, розчищення майданчика від будівельного сміття і визначення місць закладення археологічних розкопок.


Мінкультури відзначає, що замовник цього проекту ТОВ "Андріївський Плаза" зобов'язаний провести вичерпні археологічні дослідження на ділянці проектування й у разі виявлення археологічних об'єктів, що підлягають музеєфікації на місці, забезпечити їх збереження й експонування, а також відповідне коригування проектної документації.

Мінкультури підкреслює, що будівля по вул. Андріївський узвіз, 10-а, яка є пам'яткою архітектури місцевого значення, на момент подачі матеріалу не пошкоджена, що з'ясовано перевіркою міністерства на місці.

У міністерстві наголошують, що питання про знесення цього будинку не виникало, тому Мінкультури такого дозволу або погодження не надавало і не надаватиме.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram