ГоловнаПолітика

Громадськість позбавили контролю за діяльністю ДБР

Громадськість позбавили контролю за діяльністю Державного бюро розслідувань.

Відповідна заява була зроблена на відкритому засіданні Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань, яке відбулося в прес-центрі ІА «ЛІГАБізнесІнформ» і було присвячено прийняттю Кабміном Постанови №218 від 13.03.2019 р про внесення змін до Положення про Раду громадського контролю та Порядок його формування. 

Голова Ради Максим Болдін пов'язав внесення відповідних змін з ухваленням Радою низки рішень, що стосуються критики діяльності директора ДБР Романа Труби, зокрема, вимоги затвердити Положення про створення Дисциплінарної комісії - єдиного органу, уповноваженого розглядати скарги на діяльність співробітників ДБР і залучати їх до дисциплінарної відповідальності.

М. Болдін підкреслив, що незважаючи на законні вимоги Ради, Дисциплінарна комісія так і не була створена. Замість цього директор ДБР ініціював перед Кабміном внесення змін до Положення про Раду, прийняття яких дасть можливість йому керувати Радою одноосібно і в ручному режимі. Також, М. Болдін зазначив, що новий Порядок виписаний таким чином, що в електронному голосуванні за обрання членів Ради зможуть брати участь не тільки громадяни України, а й громадяни інших держав, в т.ч. і держави-агресора.

Своєю чергою секретар Ради Надія Корінна вказала на порушення директором ДБР Р. Трубою вимог законодавства, оскільки внесення змін до Положення про Раду відбулося без участі громадськості.

За словами Н. Корінної, завдяки змінам директор ДБР отримує контроль над Радою і зможе припиняти повноваження її членів на свій розсуд, оскільки критерії дострокового припинення повноважень члена Ради у Порядку не прописані. «Фактично, директор може припинити повноваження будь-якого з нас, хто сказав чи зробив те, що його не влаштовує. Ми зможемо тільки в судовому порядку оскаржити такі рішення», - зазначила вона.

Член Ради Ярослав Романенко вказав на можливі маніпуляції з ухваленням змін до Положення, оскільки його проект був отриманий членами Ради в іншій редакції, а на момент публічного обговорення цього питання Директором ДБР Р. Трубою з громадськістю, на круглому столі 15.03.2019 р, зміни вже були затверджені Кабміном.

Присутній на засіданні директор ДБР Роман Труба так і не зміг обґрунтовано відповісти на питання членів Ради, з якою метою до Положення була внесена норма про право директора достроково припинити повноваження члена Ради, а також чому документ надає можливість громадянам інших держав голосувати за обрання членів Ради. 

«Рада, більшістю голосів, ухвалила рішення звернутися до Кабміну, Прем'єр-міністра України В. Гройсмана про скасування зазначених вище нововведень (що дасть можливість повернути інституційну незалежність Ради), а також вирішити питання про належну правову оцінку діяльності посадових осіб, котрі ініціювали такі зміни, зокрема директора ДБР Р. Труби», - підсумувала Надія Корінна.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram