ГоловнаПолітика

Как депутаты учили друг друга "сосать" и "лизать". Стенограмма

Ситуация в парламенте сегодня была непростой - неформальное большинство пыталось узаконить возможность формирования коалиции не фракциями, а депутатами персонально, что играет на руку Партии регионов, но бьет по позициям их оппонентов. Общая нервозность отразилась на поведении парламентариев и вылилась в чересчур образные и не совсем корректные высказывания спикера и ряда депутатов. Предлагаем вам выдержку из стенограммы утреннего заседания парламента в четверг.

Как депутаты учили друг друга "сосать" и "лизать". Стенограмма
Фото: Макс Левин

Шкіль: Якщо гвалтувати Конституцію, то робіть це явно

Олександр Єфремов:  Уважаемые коллеги, учитывая то, что наши дальнейшие действия должны быть логичны и согласовываться с законодательным полем, сегодня на Регламентном комитете был рассмотрен вопрос о внесении изменений в ныне действующий Закон о Регламенте Верховной Рады Украины. И, Владимир Михайлович, он зарегистрирован за номер 6137/П, просьба поставить его на рассмотрение в зале сейчас.
 
Володимир Литвин: Все у вас? Та це ж не … До виступу з заявою запитань не … Анатолій Сергійович, це ж не розгляд питання. До людини, яка виступає… Я прошу вас, не кричіть! До народного депутата, який виступає з заявою питання не ставляться. Ви згодні зі мною? А тут… А тепер, будь ласка, від фракції по хвилині… Я що заперечую, чи що, Анатолію Сергійовичу, будь ласка.  Хто хоче виступити з цього приводу, обмінятися думками. А? Анатолій Матвієнко від фракції "Наша Україна-Народна Самооборона" .

Анатолій Матвієнко:  Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Ну знаєте, давайте все-таки рухатися якось в законодавчому полі і найперше дотримуватися головного закону – це Конституції. 

По-перше. Ми порушуємо Регламент, Володимире Михайловичу, тим, що щойно ще гарячий документ, а ви вже ставите цей документ або готові ставити на розгляд Верховної Ради.

По-перше, з ним треба ознайомитися. Треба, дійсно, вивірити всі норми, які тут пропонуються стосовно того чи відповідають вони цінному, чинній Конституції.

Я уже бачу тут грубе порушення Конституції. Якщо ми вирішили з першого дня топтати Конституцію після того, як припинена коаліція і відправлено уряд у відставку, то я не знаю де ми зупинимося. Я пропонував би, щоб цей документ так само був проекспертований Науково-експертним управлінням. Цього ж знову…

Володимир Литвин: Дайте можливість завершити виступ.

Анатолій Матвієнко: Важаю, що до цього документу треба серйозно віднестися. І це з опалу, що пропонується є недопустимим. Тому я пропоную не ставити ні на яке голосування, а у відповідності з Регламентом рухатися стосовно розгляду цього законопроекту. Дякую.

Володимир Литвин: Якої відповідно, якої статті Регламенту? Будь ласка, ви мені називайте, щоб я ж орієнтувався. Андрій Шкіль, будь ласка. Уже виступ був. Андрій Шкіль, мікрофон. 

Андрій Шкіль: Дякую, Володимире Михайловичу. Ну я ще скажу, якщо ґвалтувати Конституцію, то давайте робіть це якось вже явно, але, принаймні, підготовку проводьте. Тобто, ґвалтівник спочатку планує напад, а потім заводить в темну кімнату і гвалтує її там цю Конституцію, панове. Якщо ви все так вміло робите, ви ж пригадайте своє минуле. У вас вдало виходимо організовувати злочини і втілювати їх у життя. То ви, будь ласка, так вже дійте зараз. А то наскоком у той спосіб, який ви дієте, ви навіть цього зробити не зможете, тому що потенції може не вистачити, тому що ми можете сьогодні зґвалтувати Конституції, але Ван не вдасться зґвалтувати Україну і український народ Панове, що ви робите. Схаменіться врешті-решт. Ви хочете зараз одним махом, одним голосуванням у Верховній Раді заборонити суспільству керувати своїми виборцями у парламенті, тому що ви будете вирішувати, хто є коаліція, хто не є коаліція. У Конституції чітко прописано, що коаліції формують більшість. 

Володимир Литвин: Будь ласка, Олександр Єфремов.

Олександр Єфремов:  Уважаемые коллеги, мы вчера слушали доклад здесь с вами в зале бывшего Премьер-министра, которая здесь не только насиловала Конституцию и все законы Украины, в том числе вчера отказавшись отвечать на вопросы в зале, а сегодня, бросив Кабинет Министров и уведя всех из Кабинета Министров работников.

Поэтому вы что надеетесь, что страна беспризорная будет и дальше находится, а мы будем слушать ваши здесь стенания различные? (Оплески)  

 Теперь что касается Конституции. Я думаю, что не мы, ни наши уважаемые коллеги, которые здесь пытаются рассказать по Конституции не вправе давать оценку законодательных актов, которые есть с конституционной точки зрения. Для этого есть суд, не нравится, подайте в суд, суд даст соответствующее решение. И по ознакомлению. Что знакомится, с одной строчкой, которая внесена в изменение? Она понятна всем. Поэтому давайте принимать соответствующее решение. 

 Володимир Литвин: Шановні колеги, прошу, заспокойтесь. Хто ще від фракції наполягає висловити свою точку зору? Тепер, шановні колеги, спокійно давайте повертатися до Регламенту. Я вам цитую, стаття 20 Регламенту Верховної Ради України пункт четвертий, підпункт восьмий: "Питання організації роботи Верховної Ради та її органів включаються позачергово без голосування до порядку денного сесії”. Є питання?

Але, разом з тим, щоб зберегти чистоту, я ставлю на голосування пропозицію про те, щоб розглянути зараз проект постанови… Ну, ми ж… Я хочу вас… Шановні народні депутати і шановний колего, мабуть, треба визначитися з іншим питанням – потім перейдемо до вашої заяви. Спокійно! Я прошу вас!

Я ставлю на голосування пропозицію. Хай Верховна Рада визначиться про те, щоб розглянути зараз проект Закону (реєстраційний номер 6137) про затвердження змін до статті 61 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України”. Будь ласка, прошу, голосуйте.

За - 231. Рішення прийнято.

Тепер… По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 171, "Блок Юлії Тимошенко” – 4, "Наша Україна – Народна Самооборона” – 7, комуністів – 27, "Блок Литвина” – 19, позафракційні – 3. 

Дві фракції: фракція "Наша Україна – Народна Самооборона” і фракція БЮТ – звернулися з відповідною вимогою оголосити 30-хвилинну перерву для проведення Погоджувальної ради. Так перерву оголошувати? Погоджувальна рада потрібна? Потрібно чи ні? Я запитую вас. Я запитую вас. Шановні колеги, заспокойтеся! Ми ще не приступили до розгляду питання. Оголошується перерва на 30 хвилин, до 11 години 50 хвилин. Керівникам фракцій я прошу зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради.

 Литвин: Ви не вмієте кусати, ви вмієте лизати

Володимир Литвин: Шановні народні депутати, ми завершили засідання Погоджувальної ради. Позиції розійшлися з приводу того. що не можна розглядати цей… А, від ініціаторів? Будь ласка, Роман Зварич. Я тоді закінчу: що не можна розглядати цей законопроект. Водночас ми маємо тут таку ситуацію, що 231 депутат прийняли рішення, щоб розглядати це питання. Тому зараз слово має Роман Зварич від ініціаторів проведення засідання Погоджувальної ради. Засідання Погоджувальної ради. 

Роман Зварич: Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Я відразу хочу сказати, що я не буду вибирати слова. Я буду говорити і називати речі своїми іменами. Те, що ви пропонуєте зараз зробити, це є вершина цинізму і лицемірства. Тобто ви насправді чітко розумієте, що те, що ви пропонуєте, настільки чітко суперечить Конституції, що ви навіть не можете знайти аргументу, як можна це питання заперечити. Ми сьогодні на Погоджувальній раді, я говорив своїм колегам, вашим лідерам по фракціям про те, що це чітко суперечить Конституції. Відповідь, яку я отримую, є така: а ви порушували Конституцію весь цей час, тепер наша черга порушувати Конституцію.

Фото: www.intv.ua
Отже ми вас хочемо попередити, шановні колеги, якщо ви з того почнете, якщо ви з того ви починаєте ваше володарювання, то на тому воно і закінчиться, якщо ви думаєте, що цей парламент при таких змінах буде працювати, я вас запевняю, що він не буде працювати. Від імені демократичної опозиції я вам тоді заявляю дуже чітко: ми вас запевняємо, що у випадку, якщо ви проведете це рішення, у випадку, якщо ви у такий явний, очевидний спосіб зліпите це, що ви будете називати своєю коаліцією, то я вам даю слово, що ця частина залу зробить все можливе, щоб цей парламент тоді і та коаліція не могли працювати.

Тобто якщо ви хочете з того починати, панове, ми вам тоді дамо належну відповідь на ваші дії. Не робіть цього, ми вас попередили.

 (Шум у залі)

 Володимир Литвин:Шановні народні депутати! Я прошу уваги! На Погоджувальній раді йшлося про те, що у нас сьогодні є два можливих сценарії розвитку подій. Або Верховна Рада буде сконсолідована і працювати, максимально дотримуючись Конституції і законів України і не може бути того, що одні порушили, а тепер інші будуть порушувати. Максимально в законодавчому полі. І виключно в законодавчому полі. 

Або тоді, шановні колеги, Верховна Рада має прийняти рішення про саморозпуск. (Шум у залі) Але у нас виходить так: і немає бажання працювати, і водночас ми не можемо знайти компроміс для того, як вийти із глухого кута, в якому перебуваємо. Бо до цього ми вимучували рішення, і зараз, очевидно… (Шум у залі)

Шановні колеги, я хочу сказати тим, хто кричить, одну фразу, запишіть її: ви не вмієте навіть кусати, ви вмієте тільки лизати. (Оплески) І заспокойтеся. Я максимально толерантно з вами спілкуюся. Для того, щоб не було хаосу і протистояння, давайте шукати компроміси.

Тому я ще раз хочу сказати, шановні колеги, і ще одне хочу вам сказати. Давайте працювати без зведення політичних рахунків. Сьогодні постало питання на Погоджувальній раді, чи буде у нас процес зведення рахунків. Я сказав, що ми цього, політичних рахунків допустити не повинні. Повинна бути робота і повинен бути результат. Дайте можливість провести таку роботу. І заспокойтеся.

А зараз, оскільки 231 чоловік проголосував за розгляд цього питання, оголошується до розгляду питання. Ми його розпочали, треба завершити розгляд питання, шановні колеги. І о 12 годині у мене зустріч. Буде продовжувати засідання Олександр Лавринович. 

Добре, я відкладу зустріч, буду присутній. Я ставлю на голосування, шановні колеги, про те, щоб ми завершили розгляд цього питання. Прошу голосувати, я маю на увазі проект закону про затвердження змін до статті 61, Закону України "Про Регламент Верховної Ради України”. Прошу голосувати. Завершили, потім оголосили перерву, прошу голосувати.

За - 228. Проголосували. Ви погоджуєтеся, що прийнято рішення? А тепер за скороченою процедурою розгляд питання, будь ласка, голосуйте.

За - 227. Рішення прийнято. Доповідач, хто? Народний депутат Бондик, будь ласка.

Валерій Бондик: Дякую. Шановна президія! Шановні колеги! Спочатку невеличкий відступ від законопроекту. Попередній оратор він казав, навіть те, що немає таких функцій вирішувати за Конституційний Суд. Тому Роман Петрович, потрібно мати повагу до свого статусу і не переймати на себе повноваження, які вам не належать по закону.

Шановні колеги! Вашій увазі пропонуються невеличкі зміни до Закону "Про Регламент” в частості стаття 61 Закону України "Про Регламент Верховної Ради”. Зміни, дійсно невеличкі і розумієте, якщо так би мовити в Конституції була закладена міна, то як ви вважаєте ми ж повинні обезвредити цю міну, тому дійсно, Верховну Раду, відповідно до Конституції створюють депутатські фракції відповідно до представницького мандату, який нам з вами довірив народ України входять депутати. Ви вважаєте, демократія, це коли право меншості не гарантується, а я вважаюсь, що повинна гарантуватись, а де ж позафракційні, які вийшли навіть з своїх фракцій? І тому, шановні колеги, я вам доповідаю, зверніть будь ласка, увагу на порівняльну табличку, закон невеликий, цілі цього законопроекту. 

Врегулювати порядок утворення коаліції депутатських фракцій. По-друге, він не потребує будь-яких бюджетних асигнувань, це зміна до регламенту. І я вам ще раз кажу, що відповідно до положень 83 Конституції України у Верховній Раді, за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій, формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, так зазначено.

Тому з метою реалізації Конституції України, пропоную прийняти цей коротенький законопроект, але дуже доленосний для держави. Дякую за увагу, Володимире Михайловичу.

Володимир Литвин: Будь ласка, голова комітету Олександр Сергійович, рішення комітету.

Олександр Єфремов: Шановний головуючий, шановні колеги, проектом закону пропонується внести зміни до Регламенту Верховної Ради України, затвердженого законом України шляхом викладення нової редакції статті 61 Регламенту Верховної Ради України. Як зазначається в пояснювальній записці нового проекту Закону України викладено в новій редакції статті 61 Регламенту Верховної Ради України, слугуватиме врегулювання порядку утворення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. Комітет рекомендує Верховній Раді України включити до порядку денного Шостої сесії Верховної Ради України зазначений проект Закону України. До статті 3 внести доповнення в кінці з особистими підписами народних депутатів, те що було раніше зроблено. І прийняти цей законопроект за основу, і в цілому. Дякую.

Володимир Литвин: Сідайте, будь ласка. Прошу записатися на виступи. Прошу вивести прізвища та табло. Валерій Коновалюк, фракція Партії регіонів.

Валерій Коновалюк: Шановний голово! Шановні колеги! Шановні виборці! Я вважаю, що той стан, який сьогодні відчувається в суспільстві – по діяльності Верховної Ради, він не задовольняє ні виборців, ні переважну кількість народних депутатів. 

Я хочу нагадати, що два роки тому, коли сформовано було це скликання – кожний народний депутат давав Присягу на вірність українську народові (не голові фракції, до речі) – народові. 

Я переконаний, що ми мусимо забезпечити ефективну діяльність парламенту. Тому що людям байдуже, яка коаліція, їм важливо сьогодні, щоб сплачували заробітну плату, щоб людина почувала себе захищеною в країні, щоб працювало виробництво, щоб вирішували соціальні проблеми. 

Я вважаю, що для нас важливим не тільки речення яке лунало тут в парламенті, коли нам закидали про порушення Конституції, а що законність і демократія ( я хочу нагадати попередньому виступаючому від НУ-НСу), що це коли з фальшованим дипломом міністра юстиції притягається до відповідальності, який лобіював приватні інтереси з транзиту нафти власної дружини. Що коли посадові злочини, які відбувалися вони притягуються до відповідальності.

Тому я переконаний, що для нас важливим – є питання захистити право депутата, приймати участь в розбудові держави в вирішенні соціально-економічних проблем. Я переконаний, що ці норми Регламенту вони дадуть можливість працювати і парламенту, сформувати відповідальний уряд, і наводити порядок в країні той безлад, який ви залишаєте після себе, він фактично сьогодні забезпечує виключно для вас питання одне – уникнення відповідальності. А ми хочемо будувати справжню Україну і справжню демократію. Дякую.

Філенко: Таких як Литвин у нас в селі називали "морозенята"

Володимир Литвин: Я просив би тільки народного депутата Коновалюка виступати по темі питання і не переходити на з’ясування особистих стосунків. Іван Кириленко, будь ласка. Володимир Філенко, будь ласка.

 Володимир Філенко: Пане голово! Ваша остання репліка дає мені право сказати вам, що не вам нас учити як погано "лизати і сосати”. Це перше. 

Тепер кажуть, що Литвин у нас „Мороз-2”. Нічого подібного, у нас у селі таких, як Литвин, називали "морозенята”.

Тепер з приводу третьої ситуації. Олександр Єфремов каже нам: "Ідіть у суд Конституційний і судіться, хоч рік, хоч два, хоч три.”. Пане Олександре, не треба мені ходити в Конституційний Суд, бо я вмію читати і я держу Конституцію в руках і тут чітко написано, що коаліція формується з депутатських фракцій, а ви хочете туди всунути ще просто депутатів. А далі почитайте ще роз’яснення Конституційного Суду.

І третє. Тут Коновалюк стояв на трибуні і казав, що ми тут клялися на вірність українському народу. Недавно ваш лідер тут, Президент Янукович стояв і тримав тут руку таку, там була Біблія і там була Конституція і він казав, що він захищатиме. Хлопці, ви робите страшенну помилку!

Президент України Янукович гарант Конституції ніколи не підпише ваші зміни до Закону і ви "вляпаєтеся”.

 Володимир Литвин: Володимир Карпук, фракція "Наша Україна - Народна Самооборона", В’ячеслав Кириленко, будь ласка.

 В´ячеслав Кириленко: Ну нам прикро, що новий Президент починає із повторення пройденого. Ми з вами всі пригадуємо весну 2007 року, коли була коаліція тоді сформована легітимно. Але коаліції у просту більшість народних депутатів тодішньому Януковичу і тодішній Партії регіонів було мало і він заходів мати 300 і більше народних депутатів, тільки сформувати ці 300 і більше у неконституційний спосіб. Все це завершилося позачерговими парламентськими виборами і відходом Януковича від влади.

Тепер ситуація повторюється, тільки трошки в менших масштабах. Тепер немає навіть уже і 226, а є трохи менше. Що треба зробити? Правильно, ухвалити такий закон, який ухвалюється всупереч прямій нормі Конституції України і підписати цей закон.

Тоді виникає питання, навіщо новий Президент говорив про нову владу? Навіщо новий Президент говорив про нову якість політики і багато інших зовні привабливих речей, але які не будуть виконуватися в принципі, а буде робитися все навпаки. 

Тому ми у такі справи грати не збираємося. Ми не збираємося підтримувати той законопроект, який прямо порушує Конституцію. Це означає, що теперішні рішення, які пропонуються ухваленню у такий спосіб підтримані бути не можуть. І ми говоримо, що той хто говорить про стабільність, національні цінності і українську позицію не може ніколи починати із порушення Конституції. Той хто говорить про єдність країни не може ділити навпіл парламентський зал і потім цю саму країну. Той хто збирає для порозуміння не може розпочинати в парламенті і з непорозуміння.

Тому ми кажемо, робіть коаліцію як хочете. Група "За Україну!” у неї входити все одно не буде. Слава Україні!

Володимир Литвин: Шановні народні депутати! Обговорення законопроекту завершено. Від фракцій вже виступали. Вже виступали. Фракція комуністів не скористалась правом виступу. Одна хвилина. Будь ласка. Заспокойтеся. Ви вже виступали. 

 Алла Александровська: Уважаемые коллеги! Уважаемые граждане Украины!

Оранжевые начинали ложью, завершают ложью и поэтому я взяла с собой Конституцию. Прошу, уважаемые журналисты, уважаемые граждане и почитайте 83 статью в которой говорится. "У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої (до коаліції) входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради”.  

Ни слова не говорится, что эти депутаты являются членами тех фракций, которые инициируют ее создание. Подумайте о том, если у вас еще есть чем думать, что у Верховной Раде может быть 10 фракций, из них три предложат правительству, Верховней Раде, народу программу, с которой согласится большинство депутатов, пришедших от других партий…

Володимир Литвин: Завершуйте. Шановні колеги, вже виступ був. Вже виступили від фракцій всі. (Шум у залі) Заспокойтесь, виступили. Шановні колеги, ми розглядали за скороченою процедурою, заспокойтеся.

Фото: www.segodnya.ua


Перед голосуванням, підводячи підсумки, я тільки одне скажу. Як би тут не вправлялися, хаосу посіяти ніхто нікому не дозволить. Управляйтесь. Ніхто не дозволить. Країна буде працювати. Все. 

А тепер, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих… Перепрошую. Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про затвердження змін до статті 61 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України” (реєстраційний номер 6137). Прошу голосувати.

За - 229. Рішення прийнято.

В цілому, шановні колеги, якщо є заперечення, я поставлю… Є заперечення? Я поставлю на голосування для підготовки до другого читання за скороченою процедурою. Прошу голосувати про підготовку до другого читання за скороченою процедурою проекту закону (реєстраційний номер 6137). 

За - 230. Рішення прийнято. Оголошується перерва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram